25 C
Sarajevo
28.09.2024

Slovenija se dodatno udaljava od Hrvatske: Premijer Slovenije u posjeti Srbiji

Za svoju prvu zvaničnu posjetu regionu Zapadnog Balkana, gdje Slovenija ima značajne spoljne i ekonomske interese, premijer Marjan Šarec izabrao je Srbiju. Na poziv srpske premijerke Ane Brnabić, Šarec će danas posjetiti najveću zemlju na prostoru bivše Jugoslavije i primiće ga cijeli državni vrh Srbije. Pored Brnabić, sa Šarcom će se sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Jačanje Slovenije na Zapadnom Balkanu

Učestalost posjeta pokazuje da Slovenija najbliže kontakte, među svim zemljama zapadnog Balkana, održava sa Srbijom. U januaru ove godine, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor obavio je zvaničnu posjetu Srbiji, sa jakom poslovnom delegacijom koju je činilo preko 100 slovenačkih privrednika i poslodavaca. Ovog puta posjeta premijera Šarca je političke prirode, pri čemu su ekonomska pitanja stavljena na stranu, jer se ne planira sastanak sa privrednicima.

Svrha posjete je konsolidacija dobrih političkih odnosa i sveobuhvatne saradnje dvije zemlje, saopšteno je iz kabineta premijera Slovenije. Posjeta znači nastavak susreta dvije zemlje na najvišem političkom nivou i uspostavljanje dijaloga na nivou aktuelnih premijera. Odnosi između Slovenije i Srbije su dobri i bliski, o čemu svjedoči činjenica da Slovenija i Srbija od 2013. godine organizuju zajedničke sastanke vlada, koji su uvedeni u cilju jačanja saradnje i postepenog rješavanja otvorenih pitanja. 

- OGLAS -

Posljednji zajednički sastanak bio je u februaru prošle godine u Sloveniji, a sljedeći sastanak će odrediti današnji premijeri.
Glavne teme razgovora biće razmjena mišljenja o situaciji i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, dok će Šarec potvrditi podršku Slovenije napretku Srbije u reformama i njenim naporima za članstvo u EU, objasnio je kabinet premijera.

“Šarčeva posjeta Srbiji je pokuša Slovenije da ojača položaj u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, posebno s obzirom na moguće imenovanje Slovenca Janeza Lenarčiča za evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku”, rekao je dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane. Кao što je poznato, Slovenija će 2021. godine predsjedavati Savjetom EU, što znači da mora poboljšati i učvrstiti svoj položaj u regiji, smatra Bećirović.

- Advertisement -

On napominje da je posjeta premijera Šareca Srbiji, kao prva takva posjeta regionu, značajna. Očekivalo se da će Šarec posjetiti susjednu Hrvatsku, sa kojom Slovenija ima najmanje tri puta veću trgovinsku razmjenu, a obe zemlje su članice EU i NATO.

  
“Iz ovoga se može zaključiti da i dalje možemo očekivati (ne)rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom”, rekao je Bećirović, ukazujući na “zamrznute” političke odnose Slovenije i Hrvatske, koji su rezultat hrvatskog ignorisanja i neprovođenja presude o graničnoj arbitraži. između dve zemlje.

Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj

Ne samo sa Slovenijom, Hrvatska je u lošim odnosima sa većinom zemalja zapadnog Balkana i posebno pogoršava te odnose sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, upozorava Bećirević, koji takođe očekuje da će Hrvatska dodatno zaoštriti odnose sa komšijama tokom ovogodišnje predsjedničke izborne kampanje. 

“Možda je Šarčeva logika politike zapadnog Balkana, grubo rečeno, da je neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj”, dodao je Bećirović.

Na kraju današnje službene posjete Šarec će se susresti i sa Slovencima koji žive ili rade u Srbiji. Procjenjuje se da u Srbiji živi do 10.000 ljudi slovenačkog porijekla. Pored toga, najveći broj slovenačkih kompanija u inostranstvu registrovan je u Srbiji – više od 1500, od kojih je 800 aktivno, i zapošljavaju oko 25.000 ljudi. Vrijednost investicija prelazi milijardu evra, a Srbija je među zemljama zapadnog Balkana najvažnija investiciona destinacija za slovenačke kompanije. Vrijednost srpskih investicija u slovenačku privredu prelazi 200 miliona eura.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA