17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Slovenija: Zabrinutost zbog brzog starenja stanovništva

Predsjednik Slovenije Borut Pahor pozvao je na donošenje strateških mjera za zaustavljanje negativnih demografskih trendova u toj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Imamo poteškoća s obnavljanjem populacije i rasprave poput današnje moramo nastaviti i ubuduće i tražiti neka rješenja”, kazao je Pahor na savjetovanju o demografskim trendovima i starenju stanovništva kojem su prisustvovali stručnjaci i politički predstavnici iz različitih partija.

“Zbog niske stope fertiliteta dolazi do brzog starenja stanovništva, a jedno od rješenja bila bi imigracija”, rekao je Janez Malačič, stručnjak za pitanja demografskih kretanja.

- OGLAS -

Upozorio je kako bi u tom slučaju trebalo voditi politiku doseljavanja kvalifikovane radne snage i stručnjaka.

Istakao je i da u modernim društvima nastaje novi reproduktivni model, a moderna društva na taj izazov još nisu pronašli prava rješenja kako nadomjestiti premali broj novorođenih.

- Advertisement -

Akademik Matjaž Gmas sa Instituta Jožef Štefan kazao je da je premalo “10 hiljada beba”, koliko se godišnje rodi u Sloveniji, napominjući da mlade majke ne čeka sigurno radno mjesto, kako je to bilo ranije kad je i stopa rađanja bila dosta viša.

Prema statistici koju je prošle godine objavila Europska komisija, troškovi sve starijeg stanovništva i dugotrajne socijalne i zdravstvene zaštite u Sloveniji do 2070. godine će se povećati sa sadašnjih 22 posto BDP-a na preko 28 posto.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA