25 C
Sarajevo
29.04.2024

Snijeg se primiče granicama BiH, zabijelilo u Ljubljani i Zagrebu

Ovog poslijepodneva snijeg je pao u većem dijelu Slovenije, ali i na Sljemenu iznad Zagreba gdje se temperatura spustila na -1 stepen.

Drastično zahlađenje zahvatit će cijeli region, glasile su najave meteorologa u regiji proteklih dana i to se zaista i desilo. Najavljen je i snijeg i već je stigao u nekim dijelovima regiona. Hladna fronta na svom putu donosi nagli pad temperature zraka i olujne udare sjevernog vjetra, ali i jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Ovog poslijepodneva snijeg pada na sjeveru Slovenije i na Sljemenu iznad Zagreba gdje se temperatura spustila na -1 stepen. Zagreb i Ljubljana uz obilnu kišu i pravo jesenje vrijeme mjere svega 4-5 stepeni, a počeo je padati i snijeg.

Nevrijeme je na sjeveru Hrvatske i sjevernom Jadranu donijelo olujne udare sjevernog vjetra, pri čemu je obarao drveća. Na sjeveru Slovenije obilni snijeg praćen je i grmljavinom, kada će stići do BiH.

- OGLAS -

“Hladna fronta, koja je donijela jak vjetar, kišu, oluje, bljuzgavicu, snijeg i konkretno zahlađenje, već je zahvatila veći dio Slovenije. Nekoliko minuta prije 17.00 sati snježne su padavine zahvatile i slovensku prijestolnicu, a hladna fronta širi se prema Primorskoj. Temperature naglo padaju; u Koruškoj i Štajerskoj pada snijeg i u nižim predjelima. Glavni događaj tek slijedi”, predviđa Agencija za okoliš Republike Slovenije, koja je zbog snježnih uvjeta izdala narandžasto upozorenje na vrijeme za jug i sjeveroistok Slovenije, prenosi slovenski 24ur.

Na društvenim mrežema stižu snimke iz raznih dijelova Hrvatske, gdje je snijeg već stigao. Na sjeveru Hrvatske trenutno je 23 stepena hladnije nego jučer!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA