10 C
Sarajevo
23.02.2024

Srbija: Od ponedjeljka mogu raditi kafići na otvorenom

Krizni štab Srbije održao je danas sjednicu nakon koje su donijete odluke o relaksiranju određenih epidemioloških mjera koje se odnose prije na rad kafića i radno vrijeme svih objekata u ovoj državi.
 
Nove epidemiološke mjere javnosti je nakon sastanka predstavio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako je istakao, mjere koje je donio Krizni štab treba da potvrdi Vlada Srbije te će se one, ukoliko situacija za vikend bude zadovoljavajuća, početi primjenjivati od 5. aprila.

“Prijedlog Kriznog štaba usaglašen je sa medicinskim dijelom Štaba. Ukoliko brojevi za vikend budu dobri, od ponedjeljka omogućavamo ugostiteljskim objektima rad na otvorenom. Tu govorimo o baštama kafića, restorana i drugih objekata pod uslovima koje ćemo definirati zajedno sa epidemiolozima tokom vikenda. Druga mjera koja će krenuti od ponedjeljka jeste da će se radno vrijeme svih objekata produžiti do 22 sata kako bismo spriječili grupisanja ljudi u manjem vremenskom intervalu”, rekao je Gojković.

Što se tiče nastave, Gojković je naglasio kako učenici osnovnih i srednjih škola i dalje ostaju u režimu online nastave. Kada je riječ o radu tržnih centara, za njih će, kako navodi Gojković i dalje važiti trenutne mjere, a o mogućim promjenama razgovarat će se tokom naredne sedmice.

- OGLAS -

Predstavnici Kriznog štaba Srbije govorili su i o vakcinaciji stanovnika te su istakli kako u narednom periodu očekuju nove pošiljke vakcina. Također, naglašeno je kako u ovom trenutku Srbija ima 25 posto punoljetnih građana koji su primili jednu dozu vakcina.

“Večeras bi trebalo da stigne prvi kontingent iz COVAX programa, očekuje se 56.000 doza AstraZenece. Sljedeće sedmice stiže još pola miliona kineskih vakcina i 106.000 Pfizerovih vakcina”, rekao je Gojković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA