11 C
Sarajevo
25.05.2024

Srbija uvodi digitalne certifikate o vakcinaciji

 

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) ustvrdila da su za pregovore o priznavanju certifikata već zainteresirane pojedine zemlje, među kojima Grčka, Izrael i Slovenija.

Matić je rekla da nije riječ o tzv. covid-putovnici, već o drugoj vrsti isprave jer je i EU odustala od prvobitne namjere, s obzirom na to da je bio predviđen i broj standardne putovnice i “neki podaci kojima tu nije bilo mjesto”.

- OGLAS -

“Digitalni certifikat govori kada ste cijepljeni ili ste preboljeli covid ili ste uradili PCR test i negativni ste”, objasnila je Matić za RTS, navodeći da se od EU za tjedan dana očekuje preciznija informacija o izgledu i načinu izdavanja certifikata koji mora biti uvezan u zdravstveni sistem i potvrda o cijepljenju i preboljelom covidu.

Jedna od opcija je, prema njezinim riječima, da digitalni certifikat postoji u obliku aplikacije za mobilni telefon, uz neophodne provjere i sigurnosno verificiranje, piše Hina.

- Advertisement -

Matić je istodobno poručila kako građani moraju shvatiti da je “ključ slobodnog kretanja i putovanja masovno i brzo cijepljenje”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA