11.6 C
Sarajevo
24.09.2024

Stoltenberg stigao u Skoplje

U Skoplje je najpre stigao Stoltenberg i članovi njegovog kabineta, a nakon toga drugim letom i 29 članova Sjevernoatlantskog savjeta, glavnog političkog tijela koje donosi odluke u NATO, prenose makedonski mediji.

U ponedjeljak će na platou ispred zgrade Vlade Sjeverne Makedonije biti održan svečani prijem sa najvišim državnim i vojnim počastima. Stoltenberg će se sastati sa premijerom Zoranom Zaevom, nakon čega će se održati sastanak Sjevernoatlantskog savjeta sa Komitetom za integraciju Republike Sjeverne Makedonije u NATO. Generalnog sekretara Stoltenberga u ponedjeljak će primiti i predjsednik Stevo Pendarovski.

Ovo je prva posjeta Stoltenberga i visokih predstavnika NATO-a Skoplju od februara, kada je potpisan Protokol o članstvu Sjeverne Makedonije u NATO.

- OGLAS -

Stoltenberg u Tirani: Nasilje u suprotnosti sa demokratskim vrednostima

Generalni sekretar NATO-a je uoči posjete Skoplju boravio u Tirani, gde je izjavio da je “nasilje u suprotnosti sa demokratskim vrijednostima”, te zatražio konsenzus i dijalog za rješavanje političke krize u Albaniji.

- Advertisement -

“Evropska komisija preporučila je početak pregovora za Albaniju i važno je da se taj napredak nastavi. U demokratiji će uvijek biti rasprava, ali političko nasilje je u sukobu s našim demokratskim vrijednostima. Stoga pozivam sve političke aktere da djeluju odgovorno i suzdržano”, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Edijem Ramom.

“Albanija je veoma važna članica i čini veliki doprinos misijama. NATO je posvećen bezbjednosti Albanije i potrošio je 51 milion evra na postojeću vazdušnu bazu i logistiku”, rekao je prvi čovek NATO-a. Stoltenberg i Rama takođe su govorili o mogućnosti ruskog uticaja u regionu. Prema Stoltenbergovim riječima, Rusija je uvek pokušavala da se uključi u različite procese EU i NATO-a.

“Pozivam sve političke aktere da učestvuju u dijalogu. Vidjeli smo napore Rusije da se uključi u naše različite procese i u savezničkim zemljama NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Prema Raminim riječima, pristup Rusije integracionim procesima u NATO-u i EU nije prijateljski. Rama je izrazio zadovoljstvo posjetom Stoltenberga Tirani i ocijenio da je to potvrda pažnje NATO-a za Albaniju i region.

Opoziciji dozvola za dva sata protesta

Albanska opozicija dobila je dozvolu da protestuje ispred Vlade u Tirani dva sata, uprkos zahtjevu da demonstracije traju do ponoći.

Zbog protesta, kao i posjete generalnog sekretara NATO-a, bezbjednosne mjere su pojačane u albanskoj metropoli.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA