15.5 C
Sarajevo
29.02.2024

Vučić: “Srbija podržava teritorijalni integritet BiH kao međunarodno priznate države!”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države i da nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine.

Vučić je u Beogradu danas primio ministra odbrane Savezne Republike Njemačke Borisa Pistoriusa, koji je stigao u službenu posjetu Srbiji.

“Njemačka je za našu zemlju najvažniji ekonomski partner. Prema podacima za 2023. godinu, naša ukupna razmjena roba je 9,130 milijardi eura i Njemačka je uvjerljivo najvažniji ekonomski partner Srbije”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka.

- OGLAS -

Članstvo u EU

Naglasio je da dodatno žele unaprijediti ekonomske odnose u narednom periodu.

“Za nas je članstvo u Evropskoj uniji od velikog značaja. Rekao sam i Pistoriusu da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta koje bi trebali da dijelimo sa EU, a prije toga sa regionom. Zato smo i preduzeli određene korake, ne samo inicijative ‘Otvoreni Balkan’ i ‘Berlinski proces’ već i neke druge”, rekao je Vučić.

Žele mir i stabilnost

Istakao je da su na sastanku razgovarali i o pitanju stabilnosti u regionu zapadnog Balkana.

“Pored činjenice da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu, saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na zapadnom Balkanu već i u cijeloj Evropi i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost. Dao sam rijrč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost”, kazao je.

Podržavaju teritorijalni integriter BiH

Vučić je naglasio da su razgovarali i o Bosni i Hercegovini i bh. entitetu RS.

“Ponovio sam nešto što vi svi u Srbiji znate, ali mi je drago da ste vi to rekli, iako to nije teritorija naše zemlje i ne bih to rekao da vi to, Borise, niste rekli. Ja sam to ovdje hiljadu puta ponovio i svi ovdje znaju poziciju Srbije po tom pitanju. Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države; nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta RS u okviru Bosne i Hercegovine. Mi smo poštovali svaki dogovor i poštovat ćemo uvijek u budućnosti dogovor triju naroda, konsenzus triju naroda i Dejtonski mirovni sporazum i stvarno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne interpretaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma kako kome padne na pamet”, rekao je predsjednik Srbije.

Dijalog je rješenje krize

Na kraju se dotakao i pitanja Kosova, napominjući da je dijalog jedino rješenje.

“Naše pozicije su potpuno različite imajući u vidu da je Njemačka jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike. Mi imamo potpuno drugačiju politiku. Razlikujemo se po tom pitanju, aldobro razumijemo da je dijalog i jednih i drugih jedino rješenje za izlaz iz krize”, kazao je Vučić.

Sastanku predsjednika Srbije i njemačkog ministra odbrane prisustvovali su i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici Vojske Srbije.

Pistorius je u Beograd stigao iz Sarajeva, a prije dva dana boravio je na Kosovu, gdje se sastao za tamošnjim zvaničnicima.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA