8.8 C
Sarajevo
15.09.2024

Rusija gađala ukrajinsku prijestonicu Kijev

Rusija je rano u ponedjeljak gađala ukrajinski glavni grad Kijev projektilima, dok su krhotine iz oborenog oružja povrijedile najmanje dvije osobe, izazvavši požare i oštetivši kuće i infrastrukturu, rekli su zvaničnici.

Jedinice protuzračne odbrane Ukrajine uništile su više od 10 krstarećih projektila i skoro 10 balističkih projektila, saopćila je gradska vojna uprava u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Upozorenja o zračnom napadu su se javljala širom Ukrajine skoro dva sata prije nego što su zračne snage objavile da je nebo vedro. Susjedna članica NATO-a Poljska aktivirala je poljske i savezničke avione kako bi zaštitila svoj vazdušni prostor tokom napada.

- OGLAS -

Kotlovnica u tvornici vode u Kijevu djelomično je oštećena kao i ulaz u stanicu podzemne željeznice koja služi i kao sklonište u okrugu Svyatoshynksyi, objavio je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na Telegramu, iako postaja još uvijek radi.

U okrugu se nalazi grupa univerziteta i škola.

- Advertisement -

U napadu su ozlijeđene najmanje dvije osobe, naveo je Kličko. Automobili su zapaljeni diljem grada, kao i nestambena zgrada u četvrti Shevchenkivskyi, dodao je.

Hitne službe također su otišle u okruge Svyatoshynksyi, Holosiivskyi i Solomyanskyi, gdje su pali ostaci uništenih projektila, dodao je Kličko.

Solomyanskyi je dom glavne željezničke stanice i glavne zračne luke Kijeva. Povijesna četvrt Svyatoshynksyi nalazi se na zapadnom rubu grada, dok je Holosiivskyi na njegovom jugozapadu.

Reutersovi svjedoci u Kijevu čuli su niz glasnih eksplozija u nečemu što je zvučalo kao rad jedinica protuzračne odbrane, neke u središnjem području.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA