15.5 C
Sarajevo
04.10.2024

Rusija: Političar izrazio saučešće zbog smrti Navalnog, voditelj ga prekinuo

Ruski državni mediji inače ne daju mnogo ili nimalo prostora opozicionim političarima i kritičarima, a njihovo praćenje smrti Alekseja Navalnog nastavlja se u tom tonu, piše BBC.

Na državnim TV kanalima, medijskim kućama s najvećom publikom u Rusiji, minimalno se izvještavalo o smrti Navalnog, a prvi izvještaji uglavnom su bili spori i površni.

Kanal 1 i Rusija 1, najpopularniji kanali u Rusiji, vijest o smrti Navalnog objavili su više od sat vremena nakon što je ona bila javno poznata. U svojim izvještajima nisu ponudili kontekst priče niti su objavili informacije o tome ko je bio Navalni, čime se bavio niti zašto je bio u pritvoru. Neki mediji nisu ga ni nazivali punim imenom, već samo prezimenom Navalni te su objavili samo da će se provesti “temeljita istraga” o njegovoj smrti.

- OGLAS -

Kada je jedan liberalni političar gostujući na drugom popularnom državnom TV kanalu pokušao izraziti saučešće zbog Navalnijeve smrti, prekinuo ga je voditelj, upitavši ga kakve to veze ima s temom o kojoj su razgovarali.

Na društvenim mrežama vlada pak sasvim drugačija slika.

- Advertisement -

Vijest se proširila na svim platformama, na X-u i Telegramu na kojima je bila među najčitanijim temama. Objave o Navalnom prikupile su više od milion pregleda za nekoliko sati.

“Ako je Navalni zaista umro, onda, bez obzira na sve, Vladimir Putin osobno snosi odgovornost za preranu smrt”, napisao je na Telegramu Mihail Hodorkovski, bivši ruski oligarh koji je postao Putinov kritičar. Druge ličnosti iz opozicije složile su s njim.

Nekoliko provladinih političara reklo je da će Zapad i ruska opozicija, a ne predsjednik Vladimir Putin, imati koristi od iznenadne smrti Putinova najistaknutijeg kritičara u Rusiji.

Margarita Simonyan, glavna urednica državnog međunarodnog medija RT, brzo je ismijala reakciju Zapada.

“Neću im ni početi objašnjavati da su Navalnog svi odavno zaboravili, da nije imalo smisla ubijati ga, pogotovo prije izbora, to bi bilo od koristi suprotnim snagama”, rekla je.

Očekuje se da će predsjednik Putin sljedeći mjesec biti izabran za peti predsjednički mandat, nakon što se obračunao s protivnicima, među kojima je mnogima zabranjen nastup na izborima.

Voditelj Kanala 1 Anatolij Kuzičev također je ustvrdio da su Navalnog “sigurno zaboravili čak i njegovi suradnici” te je spekulirao da je njegova smrt možda bila “nezgoda” ili čin “užasne sabotaže”. U sličnom duhu, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova sugerirala je da postoji nešto “samorazotkrivajuće” u brzini odgovora zapadnih čelnika.

“Još nije bilo forenzičkog vještačenja, ali su zaključci Zapada spremni”, rekla je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA