13 C
Sarajevo
18.09.2024

Rusija prekinula dotok vode ukrajinskom gradu koji planira osvojiti

Rusija je prekinula snabdevanje vodom ukrajinskog grada Pokrovsk dok Moskva širi svoju ofanzivu na Donjeck i Herson oblasti.

Pokrovsk, mali grad u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, ključno je čvorište za vojnu logistiku i suočava se sa intenzivnim granatiranjem.

“Kao rezultat neprijateljstava, rad modularne filter stanice, zahvaljujući kojoj je Pokrovsk dobio vodu, je zaustavljen”, rekao je guverner Donjecka Vadym Filashkin u saopćenju u četvrtak. Vlada nije u mogućnosti da obnovi pristup vodi i pozvala je mještane da se odmah evakuišu, dodao je.

- OGLAS -

“Situacija je teška i neće se popraviti u bliskoj budućnosti.”

Ruske trupe su u protekla 24 sata zauzele selo Lisivka i prišle bliže Pokrovsku, udaljenom oko 10 kilometara. Ukrajinska vlada je prošle sedmice zaustavila vozove za evakuaciju iz Pokrovska zbog sigurnosnih rizika, tražeći od svojih stanovnika da se umjesto toga presele oko 110 km do Pavlograda, grada u Dnjepropetrovskoj oblasti.

- Advertisement -

“Kao što vidimo, Rusi su usmjerili sva sredstva u pravcu Pokrovska“, rekao je portparol ukrajinske vojske Dmytro Lykhoviy za POLITICO. “Nemaju dovoljno resursa da izvedu ogromnu ofanzivu na nekoliko frontova odjednom, a to je bilo evidentno u posljednjih nekoliko mjeseci.”

Linija fronta u Ukrajini trenutno se proteže na preko 1.000 kilometara, a neke jedinice ukrajinske vojske u blizini Pokrovska tvrde da su primijetile znake iscrpljenosti među ruskim snagama u toj oblasti.

Ove sedmice Rusija je pokrenula kontraofanzivu kod kuće, u regiji Kursk koju kontroliše Ukrajina.

“Rusi nisu završili zadatak presijecanja strateškog autoputa Pokrovsk-Kostjantinovka“, rekao je Ivan Sekach, portparol 110. brigade ukrajinske vojske. “Da, postoji prijetnja [od dronova], ali s elektronskim ratovanjem i dobrim vozilima možete voziti sasvim sigurno. Tamo se i civili voze na sopstvenu odgovornost.”

Na drugim mestima, Rusija je nastavila da gađa Ukrajinu projektilima i dronovima.

Ruske snage su u četvrtak rano ujutru ispalile pet projektila i 64 bespilotne letjelice prema ukrajinskim regijama Černihiv, Sumi, Kijev, Herson, Zaporožje i Poltava.

Ukrajinske vazduhoplovne snage objavile su da su oborile 44 drona, ali nijednu od raketa koje su ruski avijatičari ispalili iz aviona u četvrtak rano ujutro.

Generalštab ukrajinske vojske izvijestio je da je Rusija granatirala Ukrajinu više od 5.000 puta u posljednja 24 sata, prenio je Politico.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA