13 C
Sarajevo
18.09.2024

Rusija proizvodi novi kamikaza dron s kineskim motorom

Prošle godine Rusija je počela proizvodnju novog vojnog drona dugog dometa pod nazivom Garpiya-A1, koristeći kineske motore i dijelove. Ovaj dron je korišten u tekućem ratu u Ukrajini, prema izvorima iz europskih obavještajnih agencija i dokumentima u koje je Reuters imao uvid.

Obavještajni izvještaji otkrili su da je ruska kompanija IEMZ Kupol, podružnica državnog proizvođača oružja Almaz-Antey, proizvela preko 2.500 dronova Garpiya između jula 2023. i jula 2024. Dokumenti, uključujući ugovore o proizvodnji i finansijske zapise, pokazali su da Kina obezbjeđuje ključne komponente za ove dronove, označavajući novi nivo saradnje između Rusije i Kine u vojnoj tehnologiji. IEMZ Kupol i Almaz-Antey nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Izvori su objasnili da je Garpiya, nazvana po harpiji, raspoređena protiv vojnih i civilnih ciljeva u Ukrajini, uzrokujući značajnu štetu na infrastrukturi i rezultirajući žrtvama. Iako je Reuters potvrdio neke detalje, slike olupina Garpiya dronova iz Ukrajine nisu mogle biti nezavisno provjerene.

- OGLAS -

Samuel Bendett, stručnjak iz Centra za novu američku sigurnost u Washingtonu, DC, naveo je da bi, ako se potvrdi, Garpiya označila zaokret u oslanjanju Rusije na iranske dizajne dronova. Ovo bi moglo ukazivati na to da Rusija sada može razvijati domaće dronove, dok i dalje zavisi od kineskih komponenti.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine u izjavi za Reuters tvrdilo je da Peking strogo kontrolira izvoz predmeta s potencijalnom vojnom primjenom, uključujući dronove. Također su ponovili posvećenost Kine promovisanju mirovnih pregovora za rješenje ukrajinske krize, ali su napomenuli da ne postoje međunarodne restrikcije na trgovinu između Kine i Rusije.

- Advertisement -

Ipak, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nedavno je pozvao Kinu da prestane podržavati ruske ratne napore, navodeći da kineska pomoć produžava sukob.

Europska obavještajna agencija primijetila je da Garpiya uveliko podsjeća na iranske Shahed dronove, ali ima posebne karakteristike poput specifičnih krilaca na vijcima i motora Limbach L-550 E, koji se proizvode u Kini u firmi Xiamen Limbach. Europska agencija izrazila je zabrinutost zbog kineske kontinuirane isporuke komponenti koje omogućavaju rusku proizvodnju velikih dronova kamikaza, pozivajući na obustavu izvoza ključnih komponenti u Rusiju.

Sjedinjene Američke Države su više puta upozorile Kinu zbog podrške ruskoj obrambenoj industriji, uvele brojne sankcije kako bi ograničile sposobnost Moskve da koristi napredne tehnologije u vojne svrhe. Unatoč ovome, Kina nastavlja isporučivati ključne komponente.

Proizvodni ugovor između ruskog Ministarstva odbrane i kompanije Kupol, vrijedan preko milijardu rubalja (oko 10 miliona eura), potpisan je početkom 2023. godine kako bi se izgradila tvornica za proizvodnju dronova. Ova fabrika se nalazi u bivšoj cementari u Iževsku, u Republici Udmurtiji, u zapadnoj Rusiji. Dokumenti koje je pregledao Reuters pokazali su da su kineski dobavljači obezbjeđivali dijelove za montažu u Kupol fabrici, s planiranim isporukama 800 kineskih motora do sredine 2023.

Dron Garpiya ima težinu pri polijetanju manju od 300 kilograma i maksimalni domet od 1.500 kilometara, slično iranskim Shahed-136 dronovima koje Rusija intenzivno koristi u Ukrajini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA