25 C
Sarajevo
28.09.2024

Rusija spremna pokrenuti sudski proces po pitanju eksplozije Sjevernog toka

Rusija je spremna iznijeti sudu slučaj eksplozije plinovoda Sjeverni tok ako Zapad ne istraži to pitanje, saopćilo je u subotu njeno ministarstvo vanjskih poslova.

Više milijardi dolara vredni gasovodi Severni tok 1 i 2 koji transportuju gas ispod Baltičkog mora presječeni su serijom eksplozija u septembru 2022., sedam meseci nakon što je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu. Niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da je Rusija podnijela “pretkrivične tužbe” protiv Danske, Njemačke, Švedske i Švicarske, na osnovu Međunarodne konvencije o suzbijanju terorističkih bombaških napada iz 1997. i Međunarodne konvencije o suzbijanju finansiranja terorizma iz 1999.

- OGLAS -

“Pretkrivična faza rješavanja sporova, obavezna faza predviđena konvencijama, sada je u toku”, rekla je ona.

“Ukoliko se to pitanje ne riješi u ovoj fazi, Rusija namjerava podnijeti tužbu na sudu i žaliti se Međunarodnom sudu pravde u vezi s kršenjem obaveza dotičnih zemalja prema konvencijama. Druge države koje bi mogle imati neke veze sa eksplozijama Sjevernog toka su sljedeće na redu. Zapad se neće izvući s pokušajima da se stvar ‘gurnu pod tepih'”.

- Advertisement -

Moskva je – bez pružanja dokaza – u više navrata govorila da su napad izvele Sjedinjene Države i Britanija, a obje države su negirale optužbe.

Njemački tužioci prošlog mjeseca rekli su da su izdali nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja u Poljskoj u vezi s napadima.

“Eksplozije plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 su eklatantan čin međunarodnog terorizma koji potpada pod niz međunarodnih ugovora koji uspostavljaju obaveze sprječavanja, suzbijanja, istrage, krivičnog gonjenja i saradnje s drugim državama kako bi se postigli ti ciljevi”, rekla je Zakharova.

“Nažalost, vidimo da se ove obaveze ne ispunjavaju, uprkos ponovljenim apelima Rusije”, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA