15.5 C
Sarajevo
29.02.2024

Rusija zaprijetila Zapadu: “Ovo je krađa, naš odgovor će biti iznimno oštar”

Moskva je danas upozorila Zapad da će ruski odgovor biti vrlo oštar ako Sjedinjene Države i Evropska unija zaplijene stotine milijardi dolara vrijednu rusku imovinu.

SAD i saveznici su nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. zabranili transakcije s ruskom centralnom bankom i ministarstvom finansija, blokirajući oko 300 milijardi dolara ruske imovine na Zapadu, prenosi HINA

EU je usvojila zakon o korištenju neočekivane dobiti ostvarene na zamrznutoj imovini ruske centralne banke, saopćeno je jučer, što je prvi konkretni korak prema cilju Unije da se novac iskoristi za finansiranje obnove Ukrajine.

- OGLAS -

“Ovo je krađa. To je prisvajanje nečega što vam ne pripada”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova za radio Sputnik, prenosi TASS. Zaharova je rekla da bi odgovor Moskve bio “iznimno oštar” jer Rusija smatra da ima posla s lopovima.

“S obzirom na to da je naša zemlja to okvalificirala kao krađu, odnos će biti kao prema lopovima“, rekla je Zaharova. “Ne politički manipulatori, ne tehnolozi koji su pretjerali, već lopovi”, dodala je.

Moskva je poručila da će, ako joj se zaplijeni imovina, zaplijeniti imovinu zapadnih zemalja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA