2 C
Sarajevo
22.02.2024

Sabina Ćudić: “Ako ne postoji dogovor, visoki predstavnik ga treba nametnuti”

Najzanimljiviji dio gostovanja je svakako bila reakcija Sabine Ćudić na najavljene promjene Izbornog zakona u BiH, to jeste na prijedlog HDZ-a BiH o biranju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. 

“Ako ne postoji dogovor, visoki predstavnik treba nametnuti. Ali bi poruka bila dobra da se ništa ne nameće već da postoji dogovor. Fascinira me ova polemika oko izbora članova Predsjedništva, ne može se mijenjati bez izmjena Ustava”, rekla je Ćudić. 

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu BiH, je jutros, 13. februara, gostovala u Jutarnjem programu Federalne televizije, te je govorila o mnogim aktuelnim temama, među kojima su i pregovori koalicije na državnom nivou o europskim zakonima.

- OGLAS -

U slučaju pregovora o europskim zakonima, odnosno prijedlozima koji su ključni za otvaranje pregovora s EU u martu, Ćudić govori da se radi ozbiljno. 

“Intenzivno se radi. Jučer u dvije smjene se radilo u radim grupama. Kao što znate radi se o zakonima o sprečavanju sukoba interesa, Izbornom zakonu i o Zakonu u sudovima. U tom smislu mogu reći da postoji napredak ako ništa u ovoj volji da se u zadnjim minutama rekla bih pred odluku Evropske unije ulože ogromni napori da se postigne dogovor.

Što se nas tiče ti zakoni bi već davno bili usvojeni, ja ću iskoristiti i ovu priliku još jednom da napomenem birače svih stranaka na državnom nivou koje čini državnu koaliciju da evo kada je u pitanju barem zakon o sprečavanju sukoba interesa. Ne radi se o etničkom zakonu, ne radi se o etničkim prefiksima, radi se jednostavno pojednostavljeno ću reći o tome da mi političari pošteno prijavljujemo vlastitu imovinu. 

Svako ko je protiv tog zakona koji je primarni uslov za otvaranje pregovora, zaista ima šta da odgovori svojim biračima u čemu je problem zašto imaju problem da prijavljuju svoju imovinu i u konačnici mislim da trebamo usvojiti onaj zakon koji ispunjava Europske standarde da nema dileme u Briselu da li smo usvojili zakon koji decidno rješava ovo pitanje”, rekla je državna zastupnica. 

Kaže i da je skeptična po nekim pitanjima, ali da je moguće usvajanje ovih ključnih zakona.

“Pazite ja lično mogu u nekoj mjeri biti skeptična ukoliko do sada nismo imali podršku za ovu vrstu zakona od strane lidera ali ne želim hraniti tu skepsu do zadnje minute do kada ćemo imati izvještaj Europske unije i u konačnici odluku. Učinit ćemo, uložiti i političke i ljudske i koalicione napore da dobijemo ove zakone i kao što smo poručili koalicionim partnerima ukoliko se otvore pregovori sa Europskom unijom, relaksirati će se atmosfera unutar Bosne i Hercegovine imat ćemo Briselsko opredjeljenje i u boljoj i lakšoj atmosferi ćemo otvoriti i teška pitanja možda koja bole i naše partnere i nas.

Zato bih voljela da uložimo ovdje napore, dakle do kraja sedmice da pošaljemo poruku, evo imamo juče pozitivne vijesti vezano za otvaranje pregovora sa Frontexom. Dakle moguće je. Šaljemo rekla bih počeli smo slati ispravne signale presporo naravno za moju procjenu ali sasvim sigurno smo slali prave signale i zakoni koje smo usvojili koji su propitivani, ja ću i ovaj put napomenuti da su usvojeni u najvećem broju slučajeva uz podršku opozicije. Tako da i opozicija unutar Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prepoznaje da je Europski put Bosne i Hercegovine prioritet.

Hoću da kažem na stranu politička previranja, prepucavanja sve ono što se dešava u medijima nije neminovno prava slika onoga što se dešava pa na kraju krajeva i u Parlamentu. Evo ukoliko opozicija podržava zakone a s druge strane za iste te zakone govori da je izdaja to vam nešto govori da se politički procesi zapravo odvijaju u dvije arene. Jedna je politička druga je medijska, zato mislim da u ovoj sedmici moramo pokazati ozbiljnost, odgovornost, opredeljenost i biti nagrađeni za to”, rekla je Ćudić u gostovanju na Federalnoj televiziji

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA