15 C
Sarajevo
27.07.2024

SAD odbacuju “izjednačavanje” Izraela sa Hamasom

Amerika odbacuje zahtjev glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i lidera palestinske organizacije Hamas, rekao je danas američki državni sekretar Antony Blinken.

“Odbacujemo izjednačavanje Izraela sa Hamasom. Odluka o nalozima za hapšenje MKS-a ugrozit će napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre, oslobađanju talaca i povećanju humanitarne pomoći za Gazu”, naglasio je Blinken.

Glavni tužilac MKS-a Karim Khan izjavio je nešto ranije da je sud zatražio nalog za hapšenje premijera Izraela i lidera Hamasa Yahye Sinwara na osnovu optužbi za ratne i zločine protiv čovječnosti zbog napada na izraelsku teritoriju 7. oktobra i rata koji je uslijedio u Pojasu Gaze.

- OGLAS -

Khan je naveo da MKS, osim za Netanyahua i Sinwara, traži naloge za hapšenje drugih lidera Hamasa, kao i izraelskog ministra odbrane Joava Gallanta.

Sudsko vijeće MKS-a razmotrit će Khanov zahtjev za izdavanje naloga.

- Advertisement -

Na izjavu Netanyahua da bi optužbe protiv visokorangiranih izraelskih zvaničnika bile “nečuvene” i da Izrael ima sopstveni pravosudni sistem koji rigorozno istražuje svako kršenje zakona, Khan je naglasio da “niko nije iznad zakona”.

Izrael i SAD nisu članice MKS-a. Međutim, MKS tvrdi da ima nadležnost nad Gazom, Istočnim Jerusalimom i Zapadnom obalom, pošto su se palestinski lideri 2015. godine saglasili da se obavežu osnivačkim principima MKS-a.

Biden o nalogu MKS-a

U kratkoj izjavi koju je objavila Bijela kuća, američki predsjednik Joe Biden je reagovao na zahtjev tužioca MKS-a Karima Khana za izdavanje naloga za hapšenje Netanyahua i Gallanta.

“Zahtjev tužioca MKS-a za izdavanje naloga za hapšenje protiv izraelskih lidera je nečuven”, rekao je Biden.

“Želim da budem jasan: šta god da tužilac implicira, ne postoji ekvivalencija – nikakva – između Izraela i Hamasa. Uvijek ćemo stajati uz Izrael protiv prijetnji njegovoj sigurnosti”, rekao je on.

Bidenova administracija je u više navrata zadržala svoju “čeličnu” podršku Izraelu, iako je sve češće izražavala zabrinutost zbog velikog broja smrtnih slučajeva civila u Gazi i prepreka u isporuci humanitarne pomoći.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA