17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

SAD odobrile prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti od 360 miliona dolara

Američki State Department odobrio je moguću prodaju dronova i projektila Tajvanu za procijenjenih 360 miliona dolara, saopćila je Pentagonova agencija za odbrambenu sigurnosnu saradnju, a prenosi Reuters.

SAD su po zakonu dužne pružiti Tajvanu, koji prisvaja Kina, sredstva za odbranu uprkos nedostatku formalnih diplomatskih veza.

Kina je pojačala vojni pritisak na Tajvan, uključujući priređivanje ratnih igara oko ostrva prošlog mjeseca nakon inauguracije Lai Ching-tea za predsjednika.

- OGLAS -

Prodaja će “pomoći u poboljšanju sigurnosti primaoca i pomoći u održavanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže i ekonomskog napretka u regionu“, navela agencija Pentagona u utorak.

Prodaja uključuje Switchblade 300 protivpješadijsku i protivoklopnu municiju i prateću opremu za procijenjenu cijenu od 60,2 miliona dolara, te ALTIUS 600M-V bespilotne letjelice i pripadajuću opremu za procijenjene troškove od 300 miliona dolara, dodala je agencija.

- Advertisement -

Ministarstvo odbrane Tajvana izrazilo je zahvalnost, posebno za napore SAD-a da povećaju prodaju oružja ovom ostrvu. Tajvan se više puta žalio na zakašnjele isporuke.

“Suočeni s čestim vojnim operacijama kineskih komunista oko Tajvana, ovo oružje za koje su SAD odobrile prodaju imat će sposobnost otkrivanja prijetnji i napada u realnom vremenu, i mogu brzo odgovoriti na neprijateljske prijetnje“, navodi se u saopćenju. .

“Nadamo se da će Narodnooslobodilačka vojska zaustaviti svoje opresivne vojne operacije oko Tajvana i zajednički doprinijeti regionalnoj stabilnosti“, navodi se.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA