17 C
Sarajevo
25.10.2024

SAD upozorile Izrael o mogućnosti stvaranja dugotrajnog rata u Libanu

Izraelski zračni napadi pogodili su južna predgrađa Bejruta u četvrtak navečer, nakon što su Sjedinjene Američke Države upozorile Izrael da izbjegava “dugotrajnu” kampanju u Libanu. Ovi napadi uslijedili su u jeku nastojanja da se postigne primirje u Gazi i pregovara o oslobađanju talaca koje drži Hamas.

Libanski državni mediji izvijestili su o više napada u Bejrutu, usmjerenih na uporište Hezbollaha, nekoliko minuta nakon što je Izrael izdao upozorenje o evakuaciji tog područja. Intenzivno bombardovanje prethodne noći već je dodatno pojačalo napetosti u regionu. Na jugu Libana, izraelski napad ubio je trojicu novinara smještenih u gostinskoj kući gdje je boravilo još nekoliko novinara, prema navodima lokalnih medija.

Ova eskalacija obilježava mjesec dana izraelske vojne kampanje protiv Hezbollaha, koji ima podršku Irana. Američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je da bi svaki dodatni napad na Izrael također ugrozio iranske interese. Izrael je obećao odmazdu protiv Hezbollaha zbog raketnog napada 1. oktobra i istakao potrebu za osiguravanjem sjeverne granice, posebno kako bi se omogućio siguran povratak izraelskih civila evakuiranih tokom ovog perioda sukoba.

- OGLAS -

“Vrlo smo jasno rekli da ovo ne može i ne smije dovesti do dugotrajne kampanje,” naglasio je Blinken tokom sastanka u Dohi, ponovivši američki stav da je ključno pronaći rješenje koje će omogućiti i libanskim i izraelskim civilima da se vrate svojim domovima.

U međuvremenu, izraelski vojni zvaničnik, general-pukovnik Herzi Halevi, nagovijestio je da bi kraj sukoba s Hezbollahom mogao biti na vidiku. U video obraćanju, Halevi je izjavio: “Na sjeveru postoji mogućnost postizanja odlučnog zaključka. Razbili smo lanac zapovjedništva Hezbollaha.”

- Advertisement -

Diplomatska nastojanja se nastavljaju, a Blinken će se sastati s libanskim premijerom Najibom Mikatijem u Londonu u petak. Planirani su i razgovori s ministrima vanjskih poslova Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, s ciljem uspostavljanja poslijeratnog plana za Gazu, kazao je američki State Departmentu.

Istovremeno, američki i izraelski zvaničnici okupljaju se u Dohi kako bi pripremili nove pregovore o primirju u Gazi, koji bi uključili i pitanje oslobađanja talaca koje drži Hamas. Izrael je potvrdio da će šef Mossada David Barnea posjetiti Dohu u nedjelju kako bi učestvovao u pregovorima, zajedno s direktorom CIA-e Williamom Burnsom i katarskim premijerom.

Zvaničnik Hamasa, Osama Hamdan, potvrdio je da stav te grupe ostaje nepromijenjen: “Taoce koje drži otpor vratit će tek prestankom agresije i potpunim povlačenjem,” rekao je Hamdan za Al Mayadeen, libanski medijski kanal.

najnoviji krug pregovora dolazi nakon Blinkenovih nedavnih razgovora u Kataru, što označava njegovu prvu regionalnu posjetu otkako je ubijen vođa Hamasa Yahya Sinwar. Sinwarova smrt, koja je uslijedila kao odgovor na napad na Izrael 7. oktobra 2023., dodatno je potaknula intenzivna nastojanja ka rješenju sukoba. Washington se nada da bi Sinwarova likvidacija mogla pružiti zamah ka okončanju nasilja, nagovještavajući pomak prema širem diplomatskom naporu, prenosi Guardian.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA