12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Sančez se sastao s Abasom u Madridu: Evropa ne može ostati ravnodušna na patnje hiljade nevinih Palestinaca

Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) pozvao je na hitan prekid rata u Pojasu Gaze, ističući rješenje s dvije države koje predviđa uspostavljanje zasebne palestinske države uz Izrael, prenosi Anadolu.

“Ponavljamo naš poziv na hitan prekid rata u Gazi. Međunarodna zajednica i Evropa ne mogu ostati ravnodušni na patnje hiljade nevinih ljudi, posebno žena i djece. Ne možemo živjeti sa smrću i uništenjem niti prihvatiti nasilje” – rekao je Sanchez nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Madridu.

Španski premijer je rekao da su razgovarali o širenju sukoba na Liban, nakon eksplozija bežičnih komunikacijskih uređaja u utorak i srijedu, u kojem je ubijeno najmanje 37 osoba, a povrijeđeno hiljade.

- OGLAS -

Libanska grupa Hezbollah optužila je Izrael da stoji iza eksplozija naprava i najavila odmazdu.

Sanchez je pozvao sve uključene strane da izbjegnu dalju eskalaciju sukoba.

- Advertisement -

Španija je jedna od evropskih zemalja koja je odlučila da zvanično prizna Državu Palestinu kao znak podrške mirovnom procesu s Izraelom.

Sanchez je pozvao Izrael da prekine okupaciju palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i povuče svoje trupe iz Pojasa Gaze kako bi otvorio put za uspostavljanje palestinske države.

Palestinski predsjednik Abbas je izrazio zahvalnost španskom premijeru na njegovoj nepokolebljivoj podršci palestinskom narodu i pozvao na mirovnu konferenciju u Madridu.

“Posvećeni smo održavanju palestinske države na Zapadnoj obali i Gazi, sa istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom” – rekao je Abbas.

Rekao je da planira otići u Gazu sa svim palestinskim liderima kako bi zahtijevao prekid rata u palestinskoj enklavi i pozvao je zapadne lidere da mu se pridruže, uključujući generalnog sekretara UN-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA