19 C
Sarajevo
15.06.2024

Sanchez: Španija priznaje “održivu” palestinsku državu u granicama iz 1967. godine

"Ovo je historijska odluka koja ima jedan cilj - doprinijeti postizanju mira između Izraela i Palestine"

Španski premijer Pedro Sanchez izjavio je u utorak ujutro da će Vlada Španije odobriti mjeru za službeno priznavanje palestinske državnosti tokom dana.

“Ovo je historijska odluka koja ima jedan cilj – doprinijeti postizanju mira između Izraela i Palestine”, rekao je Sanchez tokom obraćanja u Madridu.

Sanchez je napomenuo da će Španija priznati palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine, priznajući samo promjene s kojima su se složile obje strane.

- OGLAS -

“Iako nije na Španiji da definiše granice drugih nacija, naš stav je usklađen s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i sa stavom koji tradicionalno zauzima Evropska unija”, naglasio je španski lider.

Sanchez je dodao da bi palestinska država trebala biti “održiva” sa Zapadnom obalom i Gazom koji su povezani koridorom i Istočnim Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom.

- Advertisement -

“Današnja odluka je zasnovana na međunarodnom pravu i poštovanju poretka zasnovanog na pravilima – principima koji nas vode bez obzira na kontekst”, rekao je Sanchez.

Španski premijer je dodao da će od srijede njegov fokus biti na zalaganju za održivo rješenje s dvije države kako bi se donio trajni mir u regionu, prenosi Anadolu.

Norveška i Irska će u utorak također formalno priznati palestinsku državnost.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA