33.8 C
Sarajevo
19.06.2024

Šef EU diplomatije Borelj pozvao Izrael da poštuje odluke vrhovnog suda UN-a

Visoki komesar Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) izjavio je danas da sve članice Ujedinjenih nacija (UN), uključujući Izrael, moraju da se pridržavaju odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ), javlja Anadolija.

– Sve članice UN-a su dužne da se pridržavaju odluka ICJ-a – rekao je Borelj na konferenciji za novinare koja je održana u Briselu nakon sastanka Evropske političke zajednice.

Dodao je da je nedjeljni izraelski napad na izbjeglički kamp u Rafahu na jugu Pojasa Gaze dokazao potrebu za implementacijom naredbe ICJ-a da Izrael zaustavi svoju vojnu ofanzivu na taj grad.

- OGLAS -

Borelj je također rekao da napadi i otimanje zemlje od strane ekstremističkih izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali, kao i politika izraelske vlade potkopavaju rješenje o dvije države, koje EU snažno podržava.

– Od sada nikada neću reći Izrael, govorit ću Netanyahuova vlada, jer ta vlada donosi odluke koje bi mogle ubiti palestinske vlasti. Zemlje EU-a postigle su neophodnu jednoglasnost za sazivanje Vijeća za pridruživanje s Izraelom kako bi se razgovaralo o situaciji u Gazi i poštivanju ljudskih prava – rekao je Borelj.

- Advertisement -

Predložio je da EU kombinira Međunarodnu mirovnu konferenciju s prijedlogom arapskih zemalja da se održi međunarodna konferencija o tome kako implementirati rješenje o dvije države.

Borelj je također otkrio da su se ministri Unije složili da ponovo aktiviraju Misiju granične pomoći Evropske unije u Rafahu (EURAM).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA