12 C
Sarajevo
27.04.2024

Šef WHO-a: Bolnice nikada ne bi trebale biti bojna polja

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izrazio je zabrinutost zbog situacije u Al-Shifi, najvećem medicinskom kompleksu u Gazi, rekavši da “bolnice nikada ne bi trebale biti bojna polja”.

Upozorio je da bilo kakva neprijateljstva ili militarizacija bolnice Al-Shifa u Pojasu Gaze ugrožavaju zdravstvene usluge, javlja Anadolu.

“Strašno smo zabrinuti zbog situacije u bolnici Al-Shifa u sjevernoj Gazi, koja ugrožava zdravstvene radnike, pacijente i civile”, napisao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na X-u.

- OGLAS -

Izraelska vojska je rano u ponedjeljak objavila da su njene snage upale u bolnicu Al-Shifa, u kojoj su smještene hiljade bolesnih i ranjenih Palestinaca, kao i raseljenih osoba.

Kako prenosi izraelski javni servis KAN, oko 80 Palestinaca je privedeno unutar objekta.

“Bolnice moraju biti zaštićene”, rekao je Ghebreyesus, ponavljajući poziv na prekid vatre u opkoljenoj enklavi.

Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon 7. oktobra prošle godine i prekograničnog napada Hamasa.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA