33.8 C
Sarajevo
19.06.2024

Slovački premijer još uvijek u teškom stanju: Poznato koliku će zatvorsku kaznu dobiti napadač

Zamjenik slovačkog premijera je kazao da nije izgledan premještaj u Bratislavu premijera Fica iz male gradske bolnice nedaleko od mjesta gdje je iz neposredne blizine u srijedu ranjen vatrenim oružjem.

Potpredsjednik vlade Robert Kalinak novinarima je ispred bolnice u kojoj se Fico liječi kazao da nije bilo potrebe za formalnim preuzimanjem Ficovih službenih dužnosti te da je s premijerom ostvarena određena komunikacija.

Fico je u petak podvrgnut dvosatnome operativnom zahvatu koji povećava nade u njegov oporavak. Napad na slovačkog premijera šokirao je i potresao cijelu Europu te je izazvao zabrinutost zbog polarizirane političke situacije u zemlji u kojoj živi 5,4 miliona stanovnika.

- OGLAS -

Za pokušaj ubojstva slovačka je policija optužila muškarca kojega su tužitelji identificirali kao Juraja Cintulu. Lokalni su mediji izvijestili da je riječ o 71-godišnjem bivšem zaštitaru koji je radio u trgovačkom centru i autoru triju zbirki poezije.

Osumnjičeni za napad slovačkog premijera priznao je u subotu krivicu pred sudom. Kako prenose slovački mediji, Cintula je tokom dana doveden u Specijalizirani kazneni sud u gradu Pežinoku, uz posebne mjere sigurnosti, a u prostorije suda nisu mogli ući ni novinari ni javnost.

- Advertisement -

Cinutla je u srijedu, nakon sjednice vlade, više puta pucao u premijera i teško ga ranio. Po riječima glasnogovornice suda, tužitelj traži pritvor za optuženog zbog mogućeg bijega kao i zbog rizika od ponavljanja kaznenog djela.

Cintula, koji je uhapšen odmah nakon napada, suočava se s optužbom za pokušaj ubojstva iz osvete prvog stupnja, a prijeti mu kazna od 25 godina do doživotnog zatvora. 

Ficov zamjenik objavio u kakvom je stanju slovački premijer: “Nažalost, još ne mogu reći…”

Po riječima slovačkih dužnosnika napad je bio politički motiviran. Cintula je navodno sudjelovao u nekoliko antivladinih protesta, a protivio se obustavi pomoći Ukrajini i likvidaciji slovačkih medija, piše Direktno.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA