24 C
Sarajevo
10.10.2024

Šmit i Lipavski: Razgovarano o aktuelnim političkim pitanjima u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) se sastao danas s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Janom Lipavskijem. Razgovarali su o aktuelnim političkim kretanjima, uključujući euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine u svjetlu zadataka koje su preuzeli domaći politički akteri i obaveza Evropske unije i šire međunarodne zajednice u BiH da pomognu u procesu pristupanja.

Visoki predstavnik je na sastanku istaknuo da se BiH nalazi na raskrsnici između prilika koje proizlaze iz perspektive pristupnih pregovora sa EU i prijetnji koje dolaze sa upornim napadima na Opći okvirni sporazum za mir.

Pozvao je bh. političare „da se ponašaju odgovorno i odlučno u narednom periodu kako bi ispunili obećanja data građanima BiH da će im pružiti priliku za rast i razvoj, prosperitet i bolju budućnost.”

- OGLAS -

Nadalje je istaknuo kako je način na koji su se Češka Republika i Njemačka nosile sa bolnom zajedničkom prošlošću dobar primjer iz kojeg se mogu izvući pouke o tome kako jačati proces pomirenja i razumijevanja u društvu.

Visoki predstavnik Šmit je zahvalio ministru Lipavskom na kontinuiranom doprinosu Češke Republike naporima međunarodne zajednice u BiH u vezi sa provedbom Daytonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA