15.5 C
Sarajevo
23.09.2024

Šmit s Bramercom: Hitno riješiti neriješene predmete raznih zločina u BiH

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sastao se danas s glavnim tužiteljem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Seržom Bramecom (Serge Brammertz).

Šmit i Bramerc su tokom razgovora naglasili hitnu potrebu za rješavanjem neriješenih predmeta ratnih zločina u Bosni i Hercegovini koji se gomilaju jer oko 400 osumnjičenika još uvijek nije dostupno organima gonjenja, a većina njih živi u Srbiji ili Hrvatskoj. 

“Ove ljude treba natjerati da se suoče s optužbama u svojim trenutnim zemljama. Visoki predstavnik pozvao je na veću suradnju, volju i odgovornost u cijeloj regiji kako bi se ovi slučajevi konačno okončali.

- OGLAS -

Uz to, pozvao je na prestanak negiranja ratnih zločina i genocida, kao i veličanja ratnih zločinaca, kako bi se budućim generacijama omogućilo da rastu oslobođeni tereta prošlosti. 

Sve zajednice na zapadnom Balkanu su se međusobno i međunarodnoj zajednici obvezale da će raditi zajedno na prevladavanju užasa prošlosti, priznavanju istine o ratnim zločinima i osiguravanju pravde za počinitelje, te izgradnji bolje budućnosti kao dio evropske porodice. 

- Advertisement -

Visoki predstavnik pohvalio je glavnog tužitelja Bramerca za njegov izuzetan doprinos vraćanju vjere u pravdu za žrtve” – saopćio je OHR nakon sastanka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA