8.8 C
Sarajevo
02.10.2024

Snježno nevrijeme u Austriji: Saobraćaj u kolapsu

Stalna kiša, ali još više snježne padavine na većim nadmorskim visinama, izazvale su prve akcije vatrogasaca u pokrajini Salzburg od četvrtka popodne, 12. septembra do petka ujutro 13. septembra.

Prema podacima komande državne vatrogasne brigade, do 6 sati ujutro u petak zabilježeno je manje od dvadesetak raspoređivanja u Pinzgau i Pongau. Deset vatrogasnih jedinica sa oko 100 hitnih službi bilo je zauzeto spašavanjem vozila koja su skliznula s puta ili raščišćavanjem posljedica polomljenih stabala.

Prema podacima državne službe za poplave, padavine još nisu imale ozbiljan uticaj na vodostaj rijeka. Međutim, kako je rečeno u ranom upozorenju u četvrtak uveče, tlo sada pokazuje visok nivo predkvašenja. Iako predviđena granica snježnih padavina uzrokuje kašnjenje u slivnim područjima, od petka popodne očekuje se porast vodostaja u sjevernim akumulacijama koje su padale jakom kišom, posebno u Flach i Tennengau i na Salzachu od Gollinga. Manji potoci mogu uzrokovati lokalno prelijevanje.

- OGLAS -

Zbog obilnih snježnih padavina u Salzburgu i Koruškoj, dionica linije ÖBB Tauern zatvorena je od petka, 13. septembra.

Kako je Ö3 izvijestio u petak navečer, očekuje se da će zatvaranje trajati cijeli petak. U Štajerskoj je također prijavljeno zatvaranje ulice Triebener Straße (B114) između Hohentauern (okrug Murtal) i Trieben (okrug Liezen) zbog loših uvjeta na cestama.

- Advertisement -

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA