8.8 C
Sarajevo
15.09.2024

Šolc priznao “gorke” rezultate regionalnih izbora u Njemačkoj

Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je rezultate dvaju regionalnih izbora koji su donijeli velike pobjede krajnje desničarskom AfD-u i gubitke njegovoj koaliciji “gorkim” i pozvao vodeće stranke da formiraju vlade bez “desničarskih ekstremista”.

Alternativa za Njemačku (AfD) postala je prva ekstremno desna stranka koja je pobijedila na državnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata svojim rezultatom na izborima tokom vikenda u Turingiji. Bila je neposredno iza konzervativaca u Saskoj, pokazale su projekcije u nedjelju navečer.

AfD, koga sigurnosni zvaničnici u obje istočnonjemačke države smatraju “desničarskim ekstremistima”, vjerojatno, međutim, neće moći vladati jer su druge stranke dosad odbijale surađivati ​​s njim kako bi formirale većinu.

- OGLAS -

Nacionalistička, antimigracijska i Rusiji bliska stranka mogla bi, ipak, završiti s dovoljno mjesta u obje države da blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što je imenovanje sudija ili najviših sigurnosnih zvaničnika, što bi joj dalo moć bez presedana.

“Rezultati za AfD u Saskoj i Turingiji su zabrinjavajući” – izjavio je Scholz za Reuters. Pojasnio je da govori kao zastupnik svojih Socijaldemokrata lijevog centra (SPD).

- Advertisement -

“Naša država se ne može i ne smije naviknuti na ovo. AfD nanosi štetu Njemačkoj. To slabi ekonomiju, dijeli društvo i uništava ugled naše zemlje” – kazao je.

S obzirom da ima još godina do njemačkih nacionalnih izbora, nedjeljni rezultati kaznili su Scholzovu razdiranu koaliciju, što bi moglo pogoršati unutrašnje sukobe.

Sve tri vladajuće stranke izgubile su glasove, a samo je njegov SPD lagodno prešao prag od pet posto potreban za ostanak u parlamentima dvije savezne države.

Populistički ljevičarski pridošlica, Sahra Wagenknecht alijansa (BSW), koju je osnovao bivši član Komunističke partije Istočne Njemačke, prošao je bolje od sva tri koalicijska partnera na svojim prvim državnim izborima, zauzimajući treće mjesto.

“Rezultati nedjeljnih izbora su gorki – i za nas” – kazao je Scholz.

Primijetio je, ipak, da se strašnija predviđanja, da bi SPD mogao po prvi put ispasti iz državnog parlamenta, nisu ostvarila.

Manji koalicijski partneri Zeleni i protržišni Slobodni demokrati ispali su iz pokrajinske skupštine Turingije.

Nedjeljni rezultati također bi mogli izvršiti pritisak na vladu da bude oštrija po pitanju imigracije i intenzivirati raspravu o podršci Ukrajini, pitanjima koja su dominirala kampanjom, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA