12.7 C
Sarajevo
21.09.2024

Sramotno: Provaljeno u Crkvu sv. Tome Apostola na Bijelom Brijegu, polomljeni kipovi i ukraden novac (FOTO)

U noći s nedjelje na ponedjeljak vandali i razbojnici upali su u Crkvu sv. Tome Apostola na Bijelom Brijegu u Mostaru, uništili kipove i druge predmete te ukrali novac. Policiju je pozvao župnik koji je, kako se navodi u izvještaju MUP-a HNK, oko 4:30 sati čuo lupanje a potom primijetio dva nepoznata muškarca koja su pobjegla automobilom.

“Utvrđeno je da su izvršili premetačinu stvari, polomili nekoliko kipova i ukrali novac”, dodaje se u izvještaju.

Župu su jutros obišli predsjednica Vlade HNK Marija Buhač i ministar unutrašnjih poslova Marijo Marić.

- OGLAS -

“Bila su najmanje dvojica, vičući sam zaprijetio policijom pa su pobjegli, odbacivši torbu i kantu u koje su natrpali crkvene predmete. Šok nas je tek dočekao u samoj crkvi gdje je sve bilo razbacano, porušeni i polomljeni kipovi sv. Ante i sv. Tome, a oltar i Svetohranište oskrnavljeni. Najteže me je, kao vjernika, župnika i čovjeka pogodilo kada sam vidio razbacane svete hostije. To je najteži čin svetogrđa i sve ćemo mi ovo dovesti u red, ali trebat će vremena da zacijele one oku nevidljive rane”, kazao je župnik don Damir Pažina, duboko potresen onim što je doživio.

Provalnici su pobjegli automobilom u smjeru Ulice blajburških žrtava, sa otprilike 800 KM milodara koju je katolička mladež prikupljala za izgradnju župne crkve. Policija je na mjestu zločina izuzela ključne materijalne dokaze, a ministar Marić naglasio kako su u toku opsežne istražne radnje, iskazavši uvjerenje kako će snage reda i mira brzo pronaći počinitelje.

- Advertisement -

“Ovo je jedno od onih nedjela koje posebno potresu kako lokalnu zajednicu, u ovomu slučaju župljane župe sv. Tome i njihova mjesnoga župnika, tako i cijeli grad odnosno svaku normalnu osobu koja će ovo doživjeti kao napad na najintimnije osjećaje Crkve i vjerničke zajednice. Ovo nije samo pljačka, ovo je čin iznimnoga svetogrđa i tako ga i trebamo promatrati, a od naših policijskih službenika očekujem brzo privođenje počinitelja pravdi”, kazala je Buhač, obećavši don Damiru potporu u sanaciji nastale štete.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA