7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Srbija ponovo u ulozi žrtve: Tvrde da se rezolucijom o Srebrenici u UN-u “Srbi žigosaju”

Rezolucijom o Srebrenici u UN-u želi se postići da svijet obilježava 11. juli kao dan sjećanja na genocid.

U rezoluciji koju priprema Misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom traži se od svih zemalja svijeta da razvijaju programe o Srebrenici, kao i da osude svako “veličanje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici”, prenose beogradski mediji navode današnjeg printanog izdanja “Večernjih novosti”.

U tekstu dokumenta u koji su “Novosti” imale uvid, i za koji prevashodno prema istom mediju lobira Njemačka, između ostalog tražit će se od Generalne skupštine UN-a da se 11. juli odredi za Međunarodni dan promišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se taj datum obilježava u svim državama svake godine, piše Faktor.

- OGLAS -
Naslovnica Večernjih novosti

Također, u dokumentu se navodno traži i da se bez rezerve osuđuje svako negiranje istog.

Istaknuto je da se traži od generalnog sekretara UN-a da osnuje program za informisanje pod nazivom “Genocid u Srebrenici i UN”.

Mediji pretpostavljaju da bi se rezolucija mogla naći pred Generalnom skupštinom UN-a krajem aprila. Politička javnost u Srbiji, ali i bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska oštro se protive novoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Tako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana kazao:

“Ako se usvoji rezolucija, uslijedit će zahtjevi za ukidanje RS-a kao i da Beograd plati ratnu odštetu.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA