16.6 C
Sarajevo
06.05.2024

Stevandić na sastanku sa šefom Misije OSCE: RS neće dozvoliti odlučivanje u BiH bez saglasnosti entiteta i naroda u BiH

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić razgovarao je danas u Banjaluci sa šefom Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini Nj.e. ambasadorom Brianom Aggelerom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u RS-u i Bosni i Hercegovini te je istaknuta važnost međusobnog dijaloga i saradnje u cilju očuvanja mira i stabilnosti u zemlji i regionu, navodi se u saopštenju Narodne skupštine RS.

Predsjednik Stevandić je, kako je istaknuto, upoznao ambasadora Agelera sa demokratskim kapacitetom Narodne skupštine RS i institucija i mogućnosti da RS donosi samostalno odluke u skladu sa Ustavom RS i Ustavom BiH.

- OGLAS -

Potvrdio je da RS neće dozvoliti odlučivanje u BiH, bez saglasnosti entiteta i naroda u BiH, jer je to u suprotnosti sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da će se akti doneseni na takav način smatrati neprihvatljivim. Kao primjer, predsjednik Stevandić je naveo ponašanje ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, a u vezi sa upućivanjem rezolucije o Srebrenici u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

Stevandić je izrazio spremnost za konstruktivan dijalog u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa, saopšteno je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA