12.7 C
Sarajevo
29.02.2024

Stoltenberg: Evropa mora pojačati proizvodnju oružja

NATO ne želi rat s Rusijom, ali se moramo pripremiti za sukob koji bi mogao trajati desetljećima

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Evropljane da pojačaju proizvodnju oružja kako bi se povećala opskrba Ukrajine i napunile vlastite zalihe.

On je dao intervju za njemačke medije, javlja Al Jazeera Balkans.

Manje od sedmicu prije sastanka ministara odbrane članica Sjevernoatlantske alijanse (NATO) u Briselu 15. i 16. februara, Stoltenberg je kazao:

– Moramo brže obnoviti i razviti našu industrijsku bazu kako bi povećali isporuke Ukrajini i napunili vlastite zalihe. To znači da je potrebno preći s mirnodopske spore proizvodnje na brzu proizvodnju u vrijeme sukoba – rekao je Stoltenberg za njemački “Welt am Sonntag”.

Poručio je da ne postoji neposredna vojna prijetnja protiv (NATO) saveznika. U isto vrijeme, Kremlj svakodnevno prijeti zemljama NATO-a.

Naglasivši da je ruska invazija na Ukrajinu prije gotovo dvije godine pokazala da se “mir u Evropi ne podrazumijeva”, istakao je važnost zaštite zemalja Saveza.

– Sve dok ulažemo u našu sigurnost i ostajemo ujedinjeni, nastavit ćemo odvraćati agresiju. NATO ne želi rat s Rusijom, ali se moramo pripremiti za sukob koji bi mogao trajati desetljećima – rekao je.

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA