15 C
Sarajevo
02.07.2024

Stoltenberg se osvrnuo na historijski napredak NATO-a ali i upozorio Balkan: Suzdržite se zapaljive retorike

Stoltenberg se osvrnuo na historijski napredak u NATO potrošnji na odbranu, sa neviđenim rastom od 11% u evropskim saveznicima i Kanadi.

U kontektsu Ukrajine, generalni sekretar navodi da su paketi pomoći ovoj državi ulaganja u “našu vlastitu sigurnost”, dok će se Ukrajinska kontakt grupa za odbranu danas sastati u sjedištu NATO-a.

“Moja glavna poruka je da se sve strane suzdrže od zapaljive retorike i bilo kakvih akcija koje mogu dodatno eskalirati tenzije u regiji”, poručio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu.

Srbija i Kosovo

Prema njegovim riječima, dijalog o normalizaciji odnosa koji Srbija i Kosovo vode pod pokroviteljstvom Evropske unije neophodan je kako bi strane napredovale.

“Kada je riječ o Kosovu, put naprijed je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Ohrabrujem Prištinu i Beograd da se angažiraju u dobroj vjeri u tom dijalog”, istaknuo je Stoltenberg.

Stoltenberg je, također, kazao kako je od 2014. godine šest puta povećan broj članica NATO-a koje izdvajaju dva posto svoga BDP-a na odbranu te da će evropske članice ukupno gledajući dosegnuti ove godine taj cilj o potrošnji za odbranu.

Između ostalog, ove sedmice Njemačka je pokrenula izgradnju nove fabrike municije u Donjoj Saskoj, koja će, kada dosegne puni proizvodni kapacitet, proizvoditi 200.000 artiljerijskih granata godišnje.

Historijski napredak

U toku današnjeg sastanka, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je historijski napredak u potrošnji na odbranu. Najavio je da smo “prošle godine vidjeli neviđeni rast od 11% u evropskim saveznicima i Kanadi” i da ove godine očekuje da će 18 saveznika – rekordan broj – potrošiti 2% svog BDP-a na odbranu.

“Od kada je obećanje ulaganja dato 2014. godine, evropski saveznici i Kanada su dodali više od 600 milijardi američkih dolara za odbranu,” rekao je, “tako da ostvarujemo stvarni napredak.”

Ministri će razgovarati o napretku koji je postignut u povećanju proizvodnje municije. „U proteklih nekoliko mjeseci, NATO je sklopio ugovore vrijedne deset milijardi dolara“, rekao je Stoltenberg.

Također će se pozabaviti obezbjeđivanjem sredstava za nove planove odbrane NATO-a. Generalni sekretar je objasnio da “trenutno testiramo ove planove kroz vježbu Steadfast Defender, najveću vježbu NATO-a u posljednjih nekoliko decenija” sa otprilike 90.000 snaga iz svih 31 saveznika i Švedske.

Na dnevnom redu će biti i podrška NATO-a Ukrajini

Stoltenberg je naglasio da podrška NATO-a čini stvarnu razliku, ističući da su “uz našu pomoć hrabri Ukrajinci ponovo zauzeli polovinu teritorije koju je Rusija zauzela, otvorili koridor u Crnom moru i nanose velike gubitke ruskim snagama”.

On je pozdravio nedavnu odluku Evropske unije o velikom novom paketu pomoći i rekao da računa na to da će Kongres SAD uskoro uslijediti, jer “ovo za dobrotvorne svrhe, ovo je ulaganje u našu vlastitu sigurnost”.

U srijedu će se Ukrajinska kontakt grupa za odbranu sastati u sjedištu NATO-a kako bi se pozabavila situacijom na terenu i hitnim potrebama Ukrajine.

Ministri odbrane će u četvrtak razgovarati o tome kako dalje ojačati odvraćanje i odbranu NATO-a, nakon čega će uslijediti sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na kojem će učestvovati ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

Velika potrošnja na odbranu

Pregledavajući ovosedmične sastanke ministara odbrane, Stoltenberg je najavio da su evropski saveznici i Kanada, otkako je obećano ulaganje u odbranu dato 2014. godine, dodali više od 600 milijardi dolara za odbranu.

U 2023. godini vidjeli smo povećanje od 11% u potrošnji za odbranu u evropskim saveznicima i Kanadi, što je Stoltenberg nazvao „rastom bez presedana“.

Dodao je da očekuje da će 18 saveznika potrošiti 2% BDP-a na odbranu 2024. godine – šestostruko povećanje od 2014. godine, kada su samo tri saveznika ispunila cilj.

“U 2024. godini, NATO saveznici u Evropi će uložiti ukupno 380 milijardi američkih dolara u odbranu. Po prvi put, to iznosi 2% njihovog ukupnog BDP-a”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao: “Mi ostvarujemo stvarni napredak: evropski saveznici troše više. Međutim, neki saveznici još uvijek imaju prostora za napredak, jer smo se složili na samitu u Vilniusu da bi svi saveznici trebali uložiti 2%, a tih 2% je minimum.”

U 2014. godini, NATO saveznici u Evropi uložili su 1,47% svog kolektivnog BDP-a u odbranu. Ta brojka je stalno rasla tokom jedne decenije i dostići će 2% 2024. godine.

Podsjećamo, u julu ove godine se obilježava 75. godišnjica osnivanja NATO saveza u Washingtonu, SAD. Od samog osnivanja NATO saveza, 4. aprila 1949, nije bilo rata na tlu NATO-a.

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA