21.6 C
Sarajevo
10.10.2024

Strateški plan ruralnog razvoja BiH od 2023. do 2027. godine danas na Domu naroda PSBiH

Strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine za period 2023. do 2027. godine, okvirni dokument osnova za realizovanje politike ruralnog razvoja, jedna je od tačaka dnevnog reda današnje hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tim dokumentom se definišu ciljevi ruralnog razvoja, utvrđuju programi, mjere i druge aktivnosti za postizanje ovih ciljeva, uspostavljaju mehanizmi monitoringa i evaluacije, te okvirno utvrđuju potrebna finansijska sredstva i procedure za njihovo korištenje. Strateški plan BiH je osnova za usmjeravanje svih planova i programa ruralnog razvoja donesenih na svim nivoima vlasti u BiH.

Na dnevnom redu je i Zahtjev delegatkinje Marine Pendeš za razmatranje Prijedloga dopuna Poslovnika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, po hitnom postupku, kao i Izvještaj o utvrđivanju rang-liste kandidata za izbor sedam članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Delegati će raspravljati i o davanju saglasnosti za ratifikaciju Međunarodnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učešću Bosne i Hercegovine u programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ (CERV) 2021 – 2027, kao i za ratifikaciju Sporazuma o grantu Povjereničkog fonda br. TF0B8258 Bosna i Hercegovina, grant za Projekat jačanja pripravnosti i reagiranja na vanredne situacije između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Također će se razmatrati, između ostalog, i davanje saglasnosti za ratifikaciju Akata Svjetskog poštanskog saveza (Universal Postal Union – UPU) usvojenih na 27. redovnom kongresu Svjetskog poštanskog saveza, održanom u Abidžanu 2021, Obala Slonovače te za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Italije o ekonomskoj saradnji.

- Advertisement -

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović je, nakon neodržavanja sjednice 8. oktobra jer Klub bošnjačkog naroda nije prisustvovao zbog neustavnog Prijedloga zakona o Ustavnom sudu, zakazao za danas hitnu sjednicu kako bi delegati usvojili materijale o ratifikaciji sporazuma i u vezi Berlinskog procesa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA