16.6 C
Sarajevo
04.10.2024

Sukob u izraelskom vrhu: Gallant razbjesnio Netanyahua rekavši mu da blebeće

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je u ponedjeljak ministra obrane Yoava Gallanta i optužio ga za antiizraelski narativ, što ukazuje na to da se produbljuje raskol u izraelskom vladajućem vrhu.

Lokalni mediji su ove sedmice izvijestili kako je Gallant, obraćajući se zastupnicima na privatnom sigurnosnom sastanku, kazao da je Netanyahuova ideja apsolutne pobjede nad Hamasom – blebetanje.

Netanyahuov ured je uzvratio na ovaj komentar rekavši da Gallantove izjave ugrožavaju pregovore o oslobađanju talaca. “Kada Gallant usvoji protuizraelski narativ, šteti pregovorima o oslobađanju talaca”, stoji u priopćenju premijerovog ureda. Dodaje se kako je Gallant dužan slijediti izraelske misije u Gazi: eliminaciju Hamasa i oslobađanje talaca koje je Hamas zarobio u napadima 7. oktobra.

- OGLAS -

Ovo je samo posljednji u nizu sukoba između njih dvojice tokom više od 10 mjeseci rata, a dolazi u trenutku kada se Izrael priprema za mogući napad Irana i Hezbolaha, piše CNN.

Naime, Iran i Hezbolah su obećali osvetu zbog ubistva čelnika Hamasa Ismaila Hanije, koji je poginuo u eksploziji u Teheranu, i vrhovnog vojnog zapovjednika Hezbolaha Fuada Šukra, koji je ubijen u izraelskom zračnom napadu u predgrađu Bejruta. 

- Advertisement -

Ubistvo čelnika Hamasa, koji je imao važnu ulogu u pregovorima o prekidu vatre, potaknulo je strahove od eskalacije sukoba. Iran je upozorio da slijedi krvna osveta, dok je Hezbolah kazao da Šukrova krv nije prolivena uzalud. 

Međunarodna zajednica je sve više frustrirana izjavama nekih krajnje desnih izraelskih političara, koji su čak zaprijetili da će srušiti vladu ako se postigne dogovor između Hamasa i Izraela koji njima ne odgovara.

Šef europske diplomatije Josep Borrell je u ponedjeljak rekao za CNN da će predložiti u EU da se sankcioniraju krajnje desni izraelski ministri Bezalel Smotrich i Itamar Ben Gvir. Podsjetimo, Smotrich je nedavno kazao da bi bilo moralno izgladnjivati 2 miliona stanovnika Gaze dok se ne vrate izraelski taoci, ali da im niko na svijetu ne bi to dopustio.  

Gallant je dosad često naglašavao potrebu za dogovorom o prekidu vatre. U jednom je trenutku zatražio od Netanyahua da izjavi kako Izrael nema namjeru uspostaviti civilnu ili vojnu kontrolu nad Gazom. U oktobru je pak predložio preventivni napad na Hezbolah u Libanonu, ali to Netanyahu nije podržao.

“Današnji uvjeti za sukob s Libanonom su u potpunosti drugačiji od onih na početku rata”, navodno je rekao Gallant zastupnicima. On je samo jedan u nizu viših izraelskih dužnosnika koji su doveli u pitanje Netanyahuov cilj uništenja Hamasa. U junu je vojni glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari rekao da je ideja o uništenju Hamasa bacanje pijeska u oči javnosti. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA