17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Suljagić o špekulacijama da se smanjuju ovlasti OHR-a: Ovo podsjeća na 90-te i embargo međunarodne zajednice

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić oglasio se povodom špekulacija da pojedine države Evropske unije žele smanjiti ovlasti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

Suljagić je u svojoj izjavi izrazio zabrinutost zbog takvih pokušaja, naglašavajući da oni podsjećaju na postupke evropske zajednice s početka devedesetih godina.

“Pokušaji relativiziranja i ograničavanja uloge visokih predstavnika snažno podsjećaju na ponašanje evropske zajednice početkom devedesetih,” rekao je Suljagić.

- OGLAS -

On je podsjetio na embargo na oružje koji je tada uveden za branitelje ljudskih, evropskih i civilizacijskih vrijednosti, s argumentom da će to pomoći u sprječavanju sukoba i agresije.

Suljagić je istakao kako su rezultati takvog pristupa tragično evidentni u Srebrenici.

- Advertisement -

On je naglasio da ured visokog predstavnika ostaje ključna, a vjerovatno i konačna garancija mira u Bosni i Hercegovini i regionu. Posebno je istakao važnost ove institucije u vrijeme kada su, kako kaže, “rasizam, separatizam i mitomanija u porastu u Srbiji i entitetu RS”.

Ova izjava dolazi u trenutku kada su političke tenzije u Bosni i Hercegovini i regionu na visokom nivou, a uloga međunarodne zajednice i visokog predstavnika postaje sve značajnija za očuvanje mira i stabilnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA