30 C
Sarajevo
29.08.2024

Susret u Londonu: Bećirović s britanskim ministrom o opasnosti “svesrpske deklaracije”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s državnim ministrom za Evropu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Stivenom Daugtijem (Stephen Doughty). Riječ je o prvom susretu s novim ministrom u Vladi UK nakon formiranja nove Vlade UK.

Tokom razgovora, Bećirović je ukazao na aktuelne političke, sigurnosne i druge izazove u Bosni i Hercegovini i regiji, s posebnim osvrtom na antidaytonske i antiustavne aktivnosti organa vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS. 

Posebno je ukazao na opasnost od usvojene Deklaracije tzv. svesrpskog sabora koja ugrožava i međunarodno i nacionalno pravo. On je poručio da je izuzetno važna podrška UK s ciljem osiguranja mira, stabilnosti i zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- OGLAS -

Državni ministar Daugti je naglasio da UK snažno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je rekao da je UK, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno da zaštiti mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

“Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci britanske vlade bosanskohercegovačkim integracijskim evropskim i evroatlantskim procesima. Također, zahvalio se ministru za Evropu na organizaciji komemoracije genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u Londonu i drugim aktivnostima Vlade UK u znak sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Advertisement -

Državni ministar Daugti ima brojne nadležnosti vezana za pitanja Evrope, odnose između UK i EU, Centralnu Aziju, nacionalnu sigurnost UK, saradnju UK sa OSCE-om i Vijećem Evrope.

Upravo u tom kontekstu su sagovornici vodili veoma sadržajan razgovor gdje su razmijenili trenutna iskustva dvije države, tražeći modalitete nastavka saradnje na brojnim poljima između Bosne i Hercegovine i UK” – saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA