18.8 C
Sarajevo
07.10.2024

Sutra dan žalosti i u FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici donijela Odluku kojom se 8. oktobar 2024. godine proglašava Danom žalosti na području ovog bh. entiteta zbog žrtava usljed poplava i klizišta na području Federacije BiH. Odluka se donosi radi izražavanja saučešća i suosjećanja sa porodicama žrtava.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama zakonodavnih, izvršnih i sudskih organa vlasti, javnih ustanova, institucija i drugih pravnih lica na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Medijske kuće na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.
Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u „Službenim novinama Federacije BiH“.

Podsjećamo, vlada drugog entiteta RS također je danas donijela odluku u vezi sa proglašenjem Dana žalosti. Na nivou države nije bilo slične odluke jer je srpski ministri nisu podržali.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA