17.7 C
Sarajevo
18.05.2024

Svaki dan širi se spisak država: Evo koje članice UN-a su sponzori rezolucije o Srebrenici

Rezolucija o genocidu u Srebrenici, čiji je zvanični naziv „Međunarodni dan refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995.”, izazvala je veliki interes u međunarodnim krugovima. Dok se zemlje poput Srbije i Rusije žestoko protive usvajanju rezolucije u Ujedinjenim narodima, druge države je zdušno podržavaju i zagovaraju.

Predlagači rezolucije o Srebrenici su Njemačka i Ruanda, a u startu su se ovim državama pridružile i druge.

Kao sponzori rezolucije do 2. maja prijavile su se najutjecajnije zapadne države, značajne islamske zemlje te države regije jugoistoka Evrope.

- OGLAS -

Uz predlagače Njemačku i Ruandu, sponzori rezolucije su Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Država Katar, Estonija, Kanada, Čile, Finska, Francuska, Hrvatska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Poljska, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija, Sjedinjena Američke Države, Vanuatu.

S druge strane, tu su i države poput komšijske Crne Gore, koja nije sponzor rezolucije, ali je dala garanciju da će je podržati na sjednici Generalne skupštine UN-a.

- Advertisement -

Srbija, osim na podršku Rusije u protivljenju usvajanja rezolucije, oslanja se i na Kinu, kao i prijateljske zemlje Afrike i Južne Amerike. Lobira da što veći broj članica UN-a ne podrži rezoluciju. Iako se još ne zna tačan datum kada će Generalna skupština u Njujorku raspravljati o ovome, pretpostavka je da će to biti oko 15. maja, kada je i zakazana sjednica na kojoj će se govoriti o situaciji u našoj zemlji.

Među zaključcima rezolucije su da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. koji će se obilježavati svake godine, kao i osuđivanje bez rezerve svakog poricanja genocida u Srebrenici.

UN čine 193 države i sve su dio Generalne skupštine UN-a.

Iako čelnici Srbije i bh. entiteta Republika Srpska tvrde da se ovom rezolucijom Srbi kao narod označavaju genocidnim, što, kako navode, doprinosi destabilizaciji odnosa u regionu, u tekstu rezolucije nigdje se ne spominje niti jedan narod ili država. Upravo na to ukazuju brojni međunarodni zvaničnici, koji ističu da je usvajanje rezolucije ustvari šansa da se krene u izgradnju bolje budućnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA