25 C
Sarajevo
07.07.2024

Svećenici iz Gaze pretvorili crkvu u bolnicu

“To pokazuje solidarnost između muslimana i kršćana u sjevernoj Gazi.”

Crkva Svetog Filipa je nekada bila mjesto za molitvu maloj kršćanskoj zajednici u Gazi no nakon devet mjeseci izraelskih napada na pojas Gaze koji su devastirali zdravstveni sistem palestinske enklave, svećenici su crkvu pretvorili u bolnicu.

Kreveti se nižu duž blijedih kamenih zidova ispod zasvođenog krova dok doktori više nemaju prostora u bolnici Al-Ahli al-Arabi koju vode anglikanci, a koja je, kao i ostale preostale medicinske ustanove u Gazi, opterećena velikom potražnjom.

“Prostor određen za molitve pretvoren je u kliniku zbog nedostatka raspoloživih mjesta. Danas je naš prioritet da spasimo život svakog ljudskog bića koliko možemo”, rekao je svećenik Munther Isaac, odjeven u crnu košulju i sveštenički ovratnik.

- OGLAS -

“Na odjeljenjima više nije bilo mjesta za prijem pacijenata pa smo bili primorani da se preuredimo ovo mjesto, koje je mjesto molitvu kršćana u Gazi”, rekao je doktor Mohammed al-Sheikh.

“Zbog nedostatka zaliha koristili smo klupe kao krevete za pacijente”, dodao je.

- Advertisement -

Palestinske zdravstvene vlasti kažu da je do sada ubijeno više od 38.000 ljudi u izraelskim napadima, a povrijeđeno preko od 80.000.

Veliki broj povrijeđenih u sukobu doprinio je rastućem broju oboljelih i neuhranjenosti među 90% stanovnika Gaze za koje UN kažu da su ostali beskućnici, što je izvršilo ogroman pritisak na zdravstveni sistem enklave.

Međutim, izraelska vojna kampanja stavila je van pogona mnoge bolnice i druge zdravstvene ustanove, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija, što je izazvalo velike nestašice osnovnih medicinskih zaliha.

“U ovoj crkvi, koja više nije bogomolja, već je pretvorena u ustanovu za njegu pacijenata, dobijamo osnovne medicinske usluge”, rekao je Abu Mohammed Abu Samra za Reuters, koji je bio u pratnji svoje bolesne majke na liječenju u crkvi.

“To pokazuje solidarnost između muslimana i kršćana u sjevernoj Gazi,” dodao je.

Iako na Zapadnoj obali postoji značajna palestinska kršćanska populacija, kršćanska zajednica u Gazi je vrlo mala.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA