13.8 C
Sarajevo
27.10.2024

Abecassis: Francuska želi biti bliska cionističkoj izraelskoj državi

Verbalni napad tokom protesta žutih prsluka na francuskog filozofa jevrejskog porijekla Alaina Finkielkrauta i nedugo zatim izjava predsjednika Francuske Emmanuela Macrona koji je kazao kako je protivljenje cionizmu jedan od modernih oblika antisemitizma, doveli su do reakcija javnosti.

Posljednja dešavanja analizirali su Pierre Abecassis, iz Odjela za komunikacije pri Uniji francuskih Jevreja za mir (UJFP) i francuski novinar Dominique Vidal.

Abecassis je analizirao odnose između Francuske i Izraela.

- OGLAS -

“Francuska želi biti bliska s cionističkom izraelskom državom. Macron želi pokazati da postoji sklad između Jevreja u zemlji i Jevrejskog vijeća te je pod pritiskom Jevreja poistovjetio protivljenje cionizmu i antisemitizam. Zbog toga Macron želi i u vanjskoj i u unutrašnjoj politici zadovoljiti Jevreje i Izrael“, rekao je Abecassis.

Dodao je kako Macron i vlada žele iskoristiti verbalni napad na Alaina Finkielkrauta i zaustaviti žute prsluke.
Pierre Abecassis je dodao kako protesti žutih prsluka uznemiruju vlasti i da čine sve što mogu da ih zaustave, te su iz tog razloga iskoristili napad na Finkielkrauta.

- Advertisement -

Podsjetio je kako je i u proteklih nekoliko godina Finkielkraut bio meta sličnih napada te da nije ispravno sve žute prsluke optuživati za antisemitizam.

Istakao je i kako povremeno oni koji se zalažu za muslimane i Palestince bivaju prikazani kao antisemitisti, a u namjeri ostvarivanja ciljeva izraelske države.

“Francuska je uz izraelsku vladu i slijedi njoj blisku politiku. Poistovjetiti cionizam i antisemitizam, znači kazniti one koji kritiziraju cionizam. To je veoma zabrinjavajuće“, rekao je Abecassis.

Novinar Vidal smatra kako nije ispravno poistovjećivati protivljenje cionizmu i antisemitizam. Smatra kako vlasti pokušavaju iskoristiti napad na Alaina Finkielkrauta i ocrniti pokret žutih prsluka.

Istakao je i kako je pogrešno definisati cijeli pokret žutih prsluka kao antisemitski, prenosi Anadolz Agency (AA).

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA