1.6 C
Sarajevo
23.04.2024

Američki predsjednik kritikovao Izrael zbog tragedije u Gazi: “Ogorčen sam i slomljenog srca”

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je “ogorčen i slomljenog srca” nakon što je u izraelskom zračnom napadu na Gazu u ponedjeljak ubijeno sedam humanitarnih radnika. Priznao je da napad “nije bio samostalan incident” i da Izrael “nije učinio dovoljno da zaštiti civile”.

“Davali su hranu gladnim civilima usred rata”, napisao je Biden u saopćenju u utorak. “Bili su hrabri i nesebični. Njihova smrt je tragedija.”

Istaknuo je da je Izrael “obećao provesti temeljitu istragu” incidenta, ali da “istraga mora biti brza, mora dovesti do odgovornosti, a njezini nalazi moraju biti javno objavljeni”.

- OGLAS -

“Što je tragičnije, ovo nije samostalan incident”, dodao je Biden.

“Ovaj je sukob jedan od najgorih u posljednje vrijeme u smislu broja ubijenih humanitarnih radnika. Ovo je glavni razlog zašto je distribucija humanitarne pomoći u Gazi bila tako teška – jer Izrael nije učinio dovoljno da zaštiti humanitarne radnike koji pokušavaju dostaviti očajnički potrebnu pomoć civilima”, naglasio je američki predsjednik.

Rekao je da se ovakvi incidenti “jednostavno ne bi smjeli događati”, te da “Izrael također nije učinio dovoljno da zaštiti civile”.

Inače, ubistva humanitarnih radnika izazvala su bijes unutar Bijele kuće, rekao je jedan američki zvaničnik, prenosi CNN.

Izraelski napad u Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika Svjetske središnje kuhinje izazvao je bijes i ogorčenje u Bijeloj kući, što je natjeralo predsjednika Joea Bidena u utorak da objavi javnu izjavu koristeći riječ koju je rijetko spominjao tokom sukoba: “Ogorčen.”

Smrt radnika koji su dostavljali hranu izgladnjelim civilima u opkoljenoj enklavi – uključujući jednog dvojnog američko-kanadskog državljanina – frustrirala je Bidena i njegove najviše zvaničnike na višem nivou, rekao je viši administrativni zvaničnik za CNN.

Što se tiče Bijele kuće, napad je bio “izuzetan incident”, rekao je zvaničnik, izazvavši ozbiljno zaprepaštenje i zabrinutost u trenutku visokih napetosti između SAD-a i Izraela.

Predsjednik je u utorak razgovarao o smrti radnika s manjom grupom lidera muslimanske zajednice u Bijeloj kući, prema jednom od sudionika.

Neki od njih su bili doktori koji su proveli neko vrijeme u Gazi i iz prve ruke vidjeli nevolje tamošnjih palestinskih civila. Jedan od njih, prenosi CNN, rano je napustio sastanak u znak protesta.

“Predsjednik je rekao da je ovo vrlo teška situacija i da bi želio vidjeti kraj ovog rata“, rekla je Salima Suswell, osnivačica Black Muslim Leadership Council organizacije. “Razgovor je na trenutke bio težak.”

Upitan o Bidenu koji u svojoj izjavi krivi Izrael za neuspjeh u zaštiti civila i humanitarnih radnika, viši savjetnik predsjednika rekao je za CNN: “To je ono što je htio reći.”

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA