11.6 C
Sarajevo
20.09.2024

Američki razarači isplovili iz Baltičkog mora ‘u pratnji’ ruskih ratnih brodova

Ruski Centar za upravljanje nacionalnom odbranom saopćio je da su korvete ruske Mornarice “Bojki” i “Sobraziteljni” “vodile” američke razarače koji su ušli u južni dio Baltičkog mora.

U Centru kažu i da ruska Mornarica prati aktivnost američkih brodova.

Prethodno je ruski senator Alexei Pushkov izjavio da dolazak američkih ratnih brodova u Crno more nema nikakve veze sa američkom sigurnošću, već je motiviran unutarnjom politikom.

- OGLAS -

Kako navodi Reuters, Pushkov je poručio da bi američki ratni brodovi trebalo da se klone ruske obale.

“Američki ratni brodovi postaju česti posjetioci u Crnom moru. Ove posjete nemaju nikakve veze sa američkom sigurnošću. Oni zavijore svoju zastavu, pošalju nam signal, i smire svoje senatore, koji zahtijevaju da se pošalje cjelokupna vojna flota u Crno more. Oni bi trebalo da se drže dalje od naše obale”, poručio je Pushkov na svom nalogu na Twitteru.

- Advertisement -

Američka Šesta flota saopćila je u subotu da je razarač “Donald Cook” opremljen navođenim raketama započeo prolazak kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru kako bi “obavio operacije pomorske sigurnosti i povećao regionalnu pomorsku stabilnost i pomorski kapacitet sa na NATO saveznicima i partnerima u regionu”.

Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije potom je saopćio da su “snage Crnomorske flote započele praćenje američkog razarača “Donald Cook ” opremljenog navođenim raketama odmah nakon njegovog ulaska u Crno more”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA