12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Asa Winstanley: Trumpov poklon Golanske visoravne ojačao trend širenja Izraela

Novinar i vođa propalestinske internet kampanje “Enektronička intifada“ Asa Winstanley izjavio je da je nedavno američko priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni svojevrsni poklon američkog predsjednika Donalda Trumpa Izraelu kojim se podržava trend izraelskog širenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Winstanley je učestvovao na panelu o Palestini kojeg je u Londonu organizirala Arapska organizacija za ljudska prava (AOHR), a na marginama panela je o situaciji na Bliskom istoku razgovarao s novinarom AA.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u predizbornoj kampanji najavio da će anektirati okupiranu Zapadnu obalu ako pobijedi na današnjim parlamentarnim izborima u Izraelu, a Winstanley tvrdi da je ta izjava plod trenda aneksija koje zagovaraju izraelski politički subjekti.

- OGLAS -

“Uvjeren sam da ćemo taj trend vidjeti i u intenzivnijem obliku nakon što je Trump unilateralnim priznanjem poklonio Golansku visoravan Izraelu“, kazao je Winstanley.

Ističući kako bi aneksija Zapadne obale bila oprečna praksi cionističkog pokreta, Winstanley je kazao kako cionisti zagovaraju minimum Arapa i maksimum teritorije, ali bez davanja prava glasa Palestincima. Dodao je da na Zapadnoj obali žive milioni Palestinaca.

- Advertisement -

I čelnica britanskog Nacionalnog sindikata obrazovanja (NUT) Kiri Tunks je kazala kako Palestinci nikada neće pristati na izraelsku aneksiju.

“Palestinci Izraelu više neće dati ni pedalj zemlje, već će se nastaviti boriti za povrat teritorije koju je Izrael okupirao, a koja po rezolucijama Ujedinjenih nacija pripada njima“, kazala je Tunks.

Ističući kako Netanyahuova obećanja o aneksiji Zapadne obale neće donijeti ništa dobro, Tunks je kazala kako izraelsko rukovodstvo treba sjesti za stol i pregovarati s Palestincima.

Ekspertica AOHR-a Hannah Phillips izjavila je da je Netanyahuova najava aneksije Zapadne obale izuzetno zabrinjavajuća.

“Od ključne važnosti bi bilo da međunarodna zajednica pošalje jasnu poruku Netanyahuu da treba okončati okupaciju palestinske teritorije i omogućiti ljudska prava svim Palestincima“, kazala je Phillips.

Ona je upozorila da je zabrinjavajuća i situacija u kojoj se nalaze palestinski zatvorenici u izraelskim zatvorima.

“Izrael je jedina zemlja na svijetu koja u vojnim zatvorima pritvara djecu“, kazala je Phillips i dodala da se među 6.000 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima nalazi najmanje 250 maloljetnika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA