20.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Banke šalju preko šeststo miliona eura za obnovu Ukrajine

Ukrajina će dobiti stotine miliona eura od evropskih banaka kako bi osnažila svoju ekonomiju i obnovila svoju infrastrukturu.

Ukrajina će dobiti stotine miliona eura od evropskih banaka kako bi osnažila svoju ekonomiju i obnovila svoju infrastrukturu, navodi se u nizu sporazuma potpisanih u utorak u Berlinu.

EU će obezbijediti 517 miliona eura kroz programe koje vodi Evropska banka za obnovu i razvoj, saopćio je EBRD. Od toga, 143 miliona eura će direktno ići za nove projekte EBRD-a sa ukrajinskim gradovima, dok će ostatak biti namenjen kritičnim oblastima kao što su infrastruktura i energetski sektor.

Ukrajina je također dobila kredit od sto miliona eura od Razvojne banke Vijeća Evrope u okviru projekta osmišljenog da obezbijedi kompenzaciju za stambene objekte uništene u neprijateljstvima.

- OGLAS -

Novac je prvenstveno namijenjen za podršku najugroženijima, kao što su ljudi koji su ostali bez svojih domova, kao i oni sa invaliditetom i višečlane porodice. Ukrajina predviđa da će oko 2000 porodica dobiti nove stambene jedinice iz sredstava Vijeća, navodi se u saopćenju ministarstva infrastrukture zemlje.

Rusija je u svom ratu protiv Ukrajine koristila energiju kao oružje, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji o oporavku Ukrajine u Berlinu.

- Advertisement -

“Već smo izgubili 80 posto proizvodnje toplotne energije u Ukrajini i trećinu proizvodnje hidroenergije”, rekao je on.

Pored energetske mreže, stambeni sektor masovno pati u ratu u Rusiji, prema ukrajinskom ministarstvu infrastrukture.

EBRD je značajno povećao svoje finansiranje za Kijev tokom rata, obezbjeđujući više od četiri milijarde eura od početka ruske invazije u februaru 2022.

Oporavak Ukrajine će, međutim, zahtijevati mnogo više, s troškovima obnove koji se procjenjuju na 486 milijardi dolara u narednoj deceniji, ili 2,8 puta više od ekonomske proizvodnje zemlje 2023., navodi Ukrajinska vlada u izvještaju, prenosi Politico.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA