20 C
Sarajevo
23.10.2024

Bivša estonska premijerka: “Jačanje sigurnosti EU mora biti prioritet”

Kallas, koju su evropski čelnici u junu imenovali za novog visokog predstavnika za vanjske poslove bloka, trebala bi naslijediti dosadašnjeg predsjednika Josepa Borrella.

Iduća visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku poručila je poslanicima da jačanje sigurnosti mora biti prioritet, upozoravajući da Evropa mora biti spremna jer Rusija i “djelimično i Kina” iskorištavaju otvorena društva kontinenta.

“Evropska sigurnost duboko je lična za mene kao nekoga rođenog u zemlji koja je dugo tvrdila drugima da ruski imperijalistički san nikada nije umro”, navela je Kaja Kallas, bivša estonska premijerka, u pisanim odgovorima članovima Evropskog parlamenta objavljenim u utorak navečer.

“Moj kratkoročni prioritet mora biti rješavanje gorućih globalnih problema: rat Rusije protiv Ukrajine i jačanje sigurnosti i odbrane EU”, napisala je.

- OGLAS -

Kallas, koju su evropski čelnici u junu imenovali za novog visokog predstavnika za vanjske poslove bloka, trebala bi naslijediti dosadašnjeg predsjednika Josepa Borrella. Evropski parlament u novembru će održati saslušanja za članove naredne Evropske komisije.

U 21 stranici odgovora na pitanja koja su postavili zastupnici uoči saslušanja, estonska političarka iznijela je svoju viziju vanjske politike Evrope u vrijeme kada se blok suočava sa sve složenijim geopolitičkim okruženjem.

- Advertisement -

EU mora ostati na “čelu humanitarnih napora” na Bliskom istoku, kazala je Kallas, i raditi “sa svim akterima kako bi podržao težnju za pravednim i sveobuhvatnim mirom”, istovremeno ukazujući na izazove kao što je podrška Kine Rusiji.

“Akteri poput Rusije, Irana, Sjeverne Koreje i djelimično Kine imaju za cilj korištenje međuovisnosti i otvorenosti naših društava protiv nas. Za to moramo biti spremni”, dodala je ona, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA