12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Britanski konzervativci izgubili na stotine mjesta na lokalnim izborima

Nakon što su objavljeni rezultati za polovinu od 8.000 mjesta u engleskim vijećima, konzervativci su izgubili više od 440 mjesta, dok je najveća opoziciona Laburistička stranka izgubila skoro 80 mjesta.

Liberalni demokrati najveći su izborni pobjednici s osvojenih više od 300 mjesta, sudeći po početnim rezultatima. Stranka za nezavisnost također je osvojila dodatnih 200 mjesta.

Brojni analitičari i političari tvrde da je neizvjesnost oko britanskog napuštanja Evropske unije bila ključni faktor koji je opredijelio birače da glasaju protiv dvije najveće stranke.

- OGLAS -

Ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, koji se smatra mogućim novim čelnikom stranke nakon što odstupi Theresa May, objavio je u tweetu da su izborni rezultati “šamar u lice objema vodećim strankama”.

– Saosjećam s konzervativnim vijećnicima koji su izgubili svoja mjesta – dodao je Hunt.

- Advertisement -

Čelnik Liberalnih demokrata Vince Cable objavio je u tweetu da je otputovao u istočni grad Chelmsford, gdje je njegova stranka preuzela kontrolu nad gradskim vijećem od konzervativaca, “kako bi proslavio najbolji rezultat stranke na lokalnim izborima u poljednjih barem 15 godina”.

– U velikim gradovima i u ruralnoj Englekoj – u oblastima koje su i za i protiv Brexita, mi smo se pokazali kao najjača izborna snaga. Politika stranke vraća se na velika vrata – piše Cable u tweetu, prenosi dpa.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA