13.8 C
Sarajevo
27.10.2024

Coleridge: Katolička crkva postala je ‘svoj najveći neprijatelj’

Katolička crkva postala je sama sebi “najveći neprijatelj” zbog prikrivanja seksualnog zlostavljanja svećenstva i činjenice da žrtve nisu dovoljno saslušane, kazao je danas u Vatikanu nadbiskup Mark Coleridge iz Brisbanea u Australiji.

Jedan od vodećih nadbiskupa dodao je posljednjeg dana značajne konferencije u Vatikanu o borbi protiv svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece da niko “neće proći nekažnjeno”.

U propovijedi završne mise kojom se završava četverodnevna konferenciju koju je papa Franjo sazvao kako bi se suprotstavio svjetskom skandalu, ovaj nadbiskup je kazao da se u zlostavljanju i njegovom skrivanju, moćni predstavnici Crkve nisu prikazali nebeskim nego zemaljskim ljudima.

- OGLAS -

“Ponekad smo vidjeli žrtve i preživjele kao neprijatelje, ali ih nismo voljeli, nismo ih blagoslovili. U tom smislu, mi smo bili naš najgori neprijatelj”, istaknuo je Coleridge.

Papa Franjo okupio je u Vatikanu čelnike oko stotinu biskupskih konferencija sa svih kontinenata gdje se razgovara o ovoj temi, žrtve zlostavljanja zahtijevaju da se na skupu dogovori konkretan akcijski plan za borbu protiv pedofilije.

- Advertisement -

Nakon konferencije, iz Vatikana je rečeno da će biti donesene mjere kako bi se osiguralo da se svi biskupi vrate kući znajući kako uspostaviti procedure protiv zlostavljanja u svojim sredinama, javio je danas Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA