12.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Cortizo novi predsjednik Paname

“Danas je pobijedila Panama i danas je, više nego ikada ranije, potrebno da se snage u Panami ujedine – izjavio je u svom govoru bivši ministar poljoprivrede pred svojim pristalicama, a pozvao je i na nacionalno jedinstvo”, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Cortizo je tokom kampanje obećao očistiti politiku nakon korupcijskog skandala u koji je bila umiješana brazilska inženjerska firma Odebrecht i curenja “panamskih papira” s detaljima o utaji poreza koju su preko te zemlje vršili bogataši iz cijelog svijeta.

“Haos je završen. Javni fondovi pripadaju javnosti i oni su svetinja” – rekao je Cortizo.

- OGLAS -

Nakon što stupi na dužnost 1. jula Cortizo će morati pronaći ravnotežu u odnosima s Washingtonom i Pekingom jer je odlazeći predsjednik Huan Carlos uznemirio SAD uspostavljanjem diplomatskih odnosa s Kinom, koja je sada drugi najveći korisnik Panamskog kanala.

Cortizo je osvojio trećinu glasova na izborima koji su imali jedan krug i koji su ukazali na podijeljenost društva, a drugoplasirani Romulo Roux (Ru) koji je dobio dva prosto manje, oklijeva priznati poraz i dodaje kako je u nekim glasačkim oblastima otkrio određene neregularnosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA