1.6 C
Sarajevo
23.04.2024

Erdogan: “Turska sprečava izraelske dezinformacije!”

Podizanje svijesti o barbarstvima počinjenim nad ljudima u Gazi i sprečavanje izraelskih dezinformacija među najvažnijim su dužnostima Turske, izjavio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

Iskrivljavanje činjenica

U videoporuci na vanrednoj sjednici Islamske konferencije ministara informacija, događaju u Istanbulu u kojem su učestvovale zemlje članice OIC-a i zemlje posmatrači, Erdoan je rekao da Izrael koristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju da prikrije svoj “rat i zločine protiv čovječnosti”, uključujući propagandu i iskrivljavanje činjenica.

- OGLAS -

Izrael također koristi svoj utjecaj na globalne medijske organizacije, dok istovremeno ubrzava svoje napore na dezinformacijama, kazao je turski predsjednik.

Napominjući da su zapadni mediji svojim pristrasnim izvještavanjem doprinijeli izraelskoj “propagandnoj mašini”, Erdoan je rekao da su muslimanske nacije dužne “spriječiti da laži prikriju istinu”.

“Izraelska administracija, podržana bezuslovnom podrškom zapadnih sila, brutalno masakrira stanovnike Gaze koje je stisnula na malom dijelu zemlje”, naglasio je, dodajući da žene, djeca i starci čine ogromnu većinu smrtnih slučajeva u izraelskim napadima na palestinsku enklavu.

Utišati glas

Ističući da su izraelske snage ciljale i novinare, rekao je da je “broj medijskih radnika koji je Izrael ubio da bi utišao glas slobodne štampe više od 100”.

U napadima za genocid optuženog Izraela od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, ubijeno je najmanje 29.606 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 69.737 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima UN-a, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA