17.7 C
Sarajevo
19.05.2024

EU izdvaja dvije milijarde eura pomoći i četiri milijarde eura zajmova za zapadni Balkan

Riječ je o finansiranju šest zemalja zapadnog Balkana na njihovom putu prema Evropskoj uniji.

Evropska unija će izdvojiti dvije milijardi eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova za zapadni Balkan od 2024. do 2027. u sklopu Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan, nakon što je to odobrio Evropski parlament na plenarnoj sjednici u srijedu.

“Instrument je središnji dio plana rasta za zapadni Balkan”, kazao je na plenarnoj sjednici u utorak suizvjestitelj Tonino Picula (SDP/S&D).

Riječ je o finansiranju šest zemalja zapadnog Balkana na njihovom putu prema Evropskoj uniji.

- OGLAS -

Evropska komisija predstavila je u novembru prošle godine Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan za razdoblje od 2024. do 2027. godine koji bi obuhvatao dvije milijardi eura bespovratne pomoći i četiri milijarde povoljnih zajmova.

Izvjestitelji uime Evropskog parlamenta bili su hrvatski eurozastupnici Tonino Picula (SDP/S&D) i Karlo Ressler (HDZ/EPP).

- Advertisement -

Picula je bio suizvjestitelj EP-a ispred Odbora za vanjske poslove (AFET), a Ressler suizvjestitelj ispred Odbora za proračun (BUDG).

Ressler je kazao za Hinu kako je riječ o instrumentu usporedivim s nacionalnim planovima oporavka i otpornosti, ali za šest zemalja jugoistočne Evrope izvan EU-a. Istaknuo je kako se isplata sredstava veže “s tačno određenim reformskim aktivnostima”.

Ressler je apostrofirao kako će se voditi računa i o usklađenosti vanjske i sigurnosne politike te vizne politike s EU-om.

Crna Gora i Srbija već godinama pregovaraju s EU, Sjeverna Makedonija i Albanija službeno su ih otvorile prije dvije godine, a čelnici država članica EU-a donijeli su u martu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom. Brisel Kosovo i dalje smatra potencijalnim kandidatom.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA