17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

EU poručila: Novi izbori u Venecueli ili Guaido kao privremeni predsjednik

Evropska unija (EU) će priznati opozicionog vođu Juana Guaida za privremenog predsjednika Venecuele ukoliko narednih dana se ne raspišu novi predsjednički izbori u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini pozvala je na održavanje slobodnih, transparentnih i pouzdanih izbora u Venecueli, u skladu s ustavnim poretkom i međunarodnim demokratskim standardima.

Ako se ne raspišu novi izbori, navela je, EU će poduzeti različite korake, uključujući i priznavanje predsjednika Narodne skupštine Juana Guaida kao privremenog predsjednika, u skladu s članom 233. venecuelanskog ustava.

- OGLAS -

Podsjetila je da izbori održani u maju prošle godine nisu bili slobodni, legitimni i pouzdani te da je potrebno da imaju vladu koja će predstavljati volju naroda.

Protesti u Venecueli počeli su 10. januara na dan kada je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro položio svečanu zakletvu i počeo drugi mandat na funkciji šefa države.

- Advertisement -

Opozicija u Venecueli ne priznaje vlast predsjednika Madura, a čelnik opozicije i parlamenta te zemlje Juan Guaido proglasio se privremenim predsjednikom.

Maduro tvrdi da je riječ o pokušaju državnog udara podržanog od SAD-a, koji je otvoreno stao na stranu opozicije i Guaida.

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj. S druge strane, Turska, Iran, Bolivija, Meksiko i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast Madura.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA